Wpis z mikrobloga

Dziś przepis na kanapeczkę z kraba, a raczej z pani krab.
W pierwszym komentarzu zdjęcie kanapki z pazurem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Panie kraby są smaczniejsze, więc polecam przy wybieraniu zwrócić uwagę na odwłok.
Odwłok samicy jest bardziej okrągły, zaś samca układa się w trójkąt.

Kraba gotuje się banalnie prosto. We wrzącej osolonej wodzie i pod przykryciem.
Mój ważył 738 gram, więc gotowałam go 7 minut i 38 sekund. Na każde 100 gram, 1 minuta.
Do garnka wlałam 2,5 litra wody i dobrze ją posoliłam.
Najprościej ustawić minutnik lub stoper i zerkać.

Kraba obiera się też bardzo prosto. Instruktaż możecie znaleźć tutaj: klik

Do kanapki przygotowałam masło czosnkowe z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku i posiekaną pietruszką.
Posoliłam i dodałam odrobinę pieprzu.

Zrobiłam także ogórki po koreańsku – pokrojone w plastry z dodatkiem sosu sojowego, mirin, soli, pieprzu, kilku kropel sosu rybnego oraz odrobiną płatków chilli. Dodaję sezam, mieszam i odstawiam na 10 minut.

Kraba możecie zjeść z każdym pieczywem, jak Wam najbardziej pasuje. U mnie to połowa bułki pełnoziarnistej. Może być tost, grzanka, ciabatta, co dusza zapragnie.

Jak chcecie, możecie na wierzch dać trochę majonezu. Też będzie świetnie pasować.

Mięso jest soczyste i lekko słodkie.

Smacznego!

#gotujzwykopem #gotowanie #krab #kanapka
Adatoniewypada - Dziś przepis na kanapeczkę z kraba, a raczej z pani krab. 
W pierws...

źródło: comment_1628349776axafcYG0OeFHHmvNJIsiW1.jpg

Pobierz
  • 21