Wpis z mikrobloga

Mirasy, w temacie #nowylad #polskilad #polskiwal - w maju br. wykupiłem auto z leasingu prywatnie, dopiero w grudniu będę mógł je sprzedać (wiadomo, 6 miesięcy musi minąć) bez dochodowego. Pytanie czy ktoś wczytywał się w projekt zmian w ustawie jakie mają wejść od początku przyszłego roku. Czy ten brak wykupu na firmę będzie się liczył też dla tych umów poprzednich leasingów u ludzi którzy wykupili a jeszcze nie sprzedali czy tylko dla nowych umów? W pisowskim reżimie nigdy nie wiadomo... jak wiemy prawo podatkowe działa 7 lat wstecz aż... :))

#podatki #leasing #b2b #motoryzacja #samochody
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuta_senator: Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji. Zastanawiam się też, że zadziałałoby zrobienie darowizny komuś z rodziny w grudniu. Wtedy musisz odczekać kolejne 6 miesięcy, ale nie powinno być problemu z płaceniem VAT i PIT.
  • Odpowiedz
@kuta_senator: Mam jeszcze ~1r leasingu i myslalem, zeby go wykupic. Niestety, w swietle przepisow, nawet jak teraz wykupie, to okres karencji (6mc) minie w okolicach lutego, a prawo "ma" wejsc od 1 stycznia. Spowoduje to, ze z 6mc zrobi mi sie 6 lat. Gdyby mi sie 6mc konczylo w grudniu to bym sie zalapal na stare zasady.
  • Odpowiedz
@darkdancerr: Darowiznę możesz zrobić dzień po zakończeniu leasingu/amortyzacji.
1. Dajesz darowiznę.
2. Czekasz tydzień.
3. Dostajesz darowiznę zwrotną.
4. Czekasz 6 miechów i sprzedajesz.
Jak US się przyczepi to mówisz, że "mamie nie pasowało auto bo za dużo: pali/drogie w utrzymaniu".
  • Odpowiedz
@KungFuhrer: Bo coś takiego nie istnieje. To po prostu jest darowizna. Tylko drugiej strony dla Ciebie. Jak to jest wszystko robione w pierwszej grupie, to nie ma podatku. Szczerze nie wiem. Podejrzewam, że jak się wyrobisz w 30 dni to pewnie nie ;)
  • Odpowiedz