Niestety, mam kolejny nałóg, a mianowicie #twitter.
Obserwuję sobie różne profile - lewackie, prawackie, libkowe, trochę sportu, ale co mnie #!$%@? najbardziej?
Sprowadzanie różnego rodzaju tematów do kompletnego absurdu.
Tym razem wezmę na tapet wpis z lewej strony, gdzie poruszany jest temat polskiego ładu i ewentualnej podwyżki podatków.
Praktycznie za każdym razem lewa strona, poruszając ten temat, posługuje się przykładem mitycznego 1% podatników, którzy zarabiają kwoty rzędu 500 tysięcy rocznie.
Ile jest takich osób?
Według danych World Inequality Database, w Polsce próg wejścia do elitarnej grupy 1 proc. najbogatszych (bez uwzględnienia parytetu siły nabywczej) kształtuje się na poziomie zarobków w wysokości 36,5 tys. złotych miesięcznie (około 9650 dol.), czyli 437,5 tys. zł rocznie (około 115,8 tys. dol.). Średni miesięczny dochód jednego procenta był na poziomie 82,7 tys. zł. (czyli 992,5 tys. zł rocznie).
I właśnie tym magicznym 1%, osoby lewicujące, usprawiedliwiają wprowadzenie wyższych podatków przez Prawo i Sprawiedliwość.
Co z tego, że jest miliony osób, którzy nigdy nie będą mieli nawet okazji powąchać takich pieniędzy, bo są zwykłymi wyrobnikami, a dochodzi też tutaj aspekt odrobiny szczęścia i różnych zbiegów okoliczności, aby osiągnąć w ogóle takie zarobki.
Jeszcze gdyby te osoby miały chociaż cień pewności, że PiS tych podatków nie przerżnie na kolejne idiotyczne rozdawnictwo, tylko rzeczywiście pójdzie śladem gospodarek skandynawskich i doinwestuje usługi publiczne i poprawi ich dostępność wśród wszystkich obywateli, to mógłbym zrozumieć ich fascynację.
Oni jednak nie uczą się na błędach i dalej z uporem maniaka będą brnąć w ten idiotyczny spin.
Ja po 4 latach w branży IT na stanowisku handlowym i złapaniu kilku kontaktów, zacząłem w końcu zarabiać przyzwoite pieniądze, które pozwalają mi powoli odkładać na wkład własny, ale widzę, że będę musiał się przyzwyczaić do wynajmowania mieszkania, co najmniej do 35-40 roku życia.
@Neubert: jezeli mozesz odkładać tzn że mozesz się tez dokładać dla dobra wspólnego. Czemu jesteś egoista ? Czy można mieć bardziej serce z kamienia niż odmawiać biedniejszym dzieciom kieszonkowego ? Ty chcesz mieć mieszkanie one chodzą głodne
@Neubert: Lewica jest tak zaślepiona, żeby #!$%@?ć "bogolom", że nie widzą tego, że te wszystkie podatki będą sponsorować program PiS "rodzina(nasza) na swoim" i propagandę, która wkrótce nawet ich zmiecie z planszy. Wydaje im się, że dostaną kawałek tortu, ale zostaną wydymani bez mydła tak jak każdy ze wspólników Kaczyńskiego xD
@Neubert: Rozumiem i popieram państwo w pewnym stopniu opiekuńcze, rozumiem, ze potrzebne sa róznego rodzaju zapomogi, rozumiem i popieram idee zapewnienia jakiegos rodzaju minimum socjalnego bo zycie pisze różne scenariusze ale niemożebnie mnie #!$%@? podejscie "dej mi bo ty masz, a ja nie". Przeraża mnie to zwłaszcza wśród młodych, bo jeszcze jestem w stanie zrozumiec staruchów. W takim systemie sie wychowali i ich juz nie zmienisz. Ale młodzi ludzie ? Żyją
@Neubert: lewica w Polsce nie wie albo nie chce wiedzieć że dokładając podatków nie doją bogatych bo bogaty to ten co ma, oni doją biednych którzy ciężko pracują by cokolwiek wreszcie mieć i się dorobić. O ironio że lewica dokłada do podziałów społecznych powodując że zrównanie czy przebicie się wyżej chociażby jednostek graniczy już z cudem. Czy jakikolwiek kraj ma tak upośledzoną lewicę jak u nas? Światopoglądowo pozują na nowoczesnych i
Przeraża mnie to zwłaszcza wśród młodych, bo jeszcze jestem w stanie zrozumiec staruchów. W takim systemie sie wychowali i ich juz nie zmienisz. Ale młodzi ludzie ?
@WiesniakzPowolania: Mnie przeraża, że nagle zaczęliśmy negować osiągnięcia ostatnich 30 lat i lewica do spółki z PiS-em walą w tego złego Balcerowicza i hurr durr "neolyberalyzm".
Lewicowe Julki i Juliany urodzone w III RP #!$%@?ą niczym PRL-owskie Janusze, że kuuurła, kiedyś to było, państwo
@yosoymateoelfeo: jeszcze żeby sprawdziły jak to wyglądało rzeczywiście. Żadne nie wpadło na pomysł żeby się przyjrzeć lepiej jak to było w tym "wspaniałym" PRL. Wystarczyło nie mieć książeczki partyjnej i mozna było zapomnieć. Mieszkanie nie było "za darmo" bo się płaciło na wkład mieszkaniowy a dostawało je po wielu latach albo wcale. Tak jakby w banku teraz spłacać kredyt hipoteczny ale dom dostać za 20 lat. A jak wyglądały te wczasy
@Neubert: Tak bardzo widzę siebie w ostatnim zdaniu Twojego wpisu. Od tego roku zacząłem zarabiać naprawdę konkretne pieniądze, a za sprawą Polskiego Wału na horyzoncie już majaczy wizja odebrania mi ich. W tym kraju nigdy nie będzie dobrze, pieprzony komuszy rząd i jego żebraczy elektorat przy aprobacie bananowej lewicy ściągają w dół każdego kto jest choć trochę zaradny i pracowity.
@Neubert: wczoraj czytałem gdzieś że programista który ma firmę i zarabia 1 mln zł rocznie płaci mniej podatku od tego który zarabia 1 mln zł rocznie na umowie o pracę.
Znasz kogoś kto zarabia miliony złotych jako programista i jeszcze jest na umowie o prace? XD Przecież to jest taka manipulacja ....
@Neubert: PiS pięknie obnażył jaką bzdurą jest ta cała gadka o usługach publicznych i wspieraniu ludzi jako ich celu. Oni dobrze wiedzą że PiS te pieniądze #!$%@? na kampanie ale i tak są za bo ich jedynym celem jest po prostu zwykle prymitywne #!$%@? innym z zawiści. Nie ma znaczenia na co idą te pieniądze i że utrudni to reformy państwa po zmianie władzy. Ważne by podnieść podatki jak najszybciej i
@yosoymateoelfeo: To się lepiej ty i reszta przyzwyczajcie, bo biorąc pod uwagę, że lewica to formacja mainstreamowa w całej zachodniej Europie (i nie ma to nic wspólnego ze schedą mentalną po realnym socialźmie, którego tam nie było), jeszcze wiele razy w ciągu swojego życia będziesz lewaków wyklinał, gdyż biorąc pod uwagę, że w 89 roku zdecydowaliśmy, że idziemy tą samą drogą (z #!$%@? opóźnieniem ale jednak) logiczne jest, że mentalność polskiego
@Neubert: Najlepsze jest to - że nam, programistom rząd chce jeszcze obniżyć ryczałt żebyśmy im nie #!$%@?, bo dobrze wiedzą że będziemy #!$%@?ć jak nam dojebią tak jak wszystkim tym, którzy nie są tak mobilni :)
To jest podwójnie zabawne - odbierzemy każdemu kto nie może z tego chlewu #!$%@?ć w 3 miesiące wszelki smak życia, pluć mu w twarz i podcierać sobie nim dupsko rozkradając jego majątek po drodze. A
@Neubert: Mam wrażenie, że dla Lewicy nie liczy się interes społeczny czy może inaczej interes klasy pracującej. Oni po prostu chcą zagłosować za zwiększeniem podatków, bo tak i koniec, "bo to pasuje do Lewicy", nieważne, że te pieniądze niczego nie zmienią, bo PiS je #!$%@?, ważne, ze zagłosują za zwiększeniem podatków, a już co z tego wyniknie, to kto by się tym przejmował?
Jeszcze zasługi zgranie PiS, a Lewicy znowu poparcie
@LegoBatmanRules: Bardziej o klasę pracującą martwi się PiS niż polska lewica ze swoją mentalnością bananowej julki z Twittera. Pod tym kątem PiS jest znacznie bardziej lewicowy od lewicy.
Dobra kiedy posiadanie zioła (te z apteki to można w #!$%@? wsadzić jedynie) przestanie być tu karane albo przynajmniej przestanie być skutkowane psim tańcem z przeszukaniem i dołkiem? #sejm #wykopjointclub
Niestety, mam kolejny nałóg, a mianowicie #twitter.
Obserwuję sobie różne profile - lewackie, prawackie, libkowe, trochę sportu, ale co mnie #!$%@? najbardziej?
Sprowadzanie różnego rodzaju tematów do kompletnego absurdu.
Tym razem wezmę na tapet wpis z lewej strony, gdzie poruszany jest temat polskiego ładu i ewentualnej podwyżki podatków.
Praktycznie za każdym razem lewa strona, poruszając ten temat, posługuje się przykładem mitycznego 1% podatników, którzy zarabiają kwoty rzędu 500 tysięcy rocznie.
Ile jest takich osób?
I właśnie tym magicznym 1%, osoby lewicujące, usprawiedliwiają wprowadzenie wyższych podatków przez Prawo i Sprawiedliwość.
Co z tego, że jest miliony osób, którzy nigdy nie będą mieli nawet okazji powąchać takich pieniędzy, bo są zwykłymi wyrobnikami, a dochodzi też tutaj aspekt odrobiny szczęścia i różnych zbiegów okoliczności, aby osiągnąć w ogóle takie zarobki.
Jeszcze gdyby te osoby miały chociaż cień pewności, że PiS tych podatków nie przerżnie na kolejne idiotyczne rozdawnictwo, tylko rzeczywiście pójdzie śladem gospodarek skandynawskich i doinwestuje usługi publiczne i poprawi ich dostępność wśród wszystkich obywateli, to mógłbym zrozumieć ich fascynację.
Oni jednak nie uczą się na błędach i dalej z uporem maniaka będą brnąć w ten idiotyczny spin.
Ja po 4 latach w branży IT na stanowisku handlowym i złapaniu kilku kontaktów, zacząłem w końcu zarabiać przyzwoite pieniądze, które pozwalają mi powoli odkładać na wkład własny, ale widzę, że będę musiał się przyzwyczaić do wynajmowania mieszkania, co najmniej do 35-40 roku życia.
Komentarz usunięty przez moderatora
A najbardziej to #!$%@?ł Gdula z tym progiem 5k brutto xd
Przeraża mnie to zwłaszcza wśród młodych, bo jeszcze jestem w stanie zrozumiec staruchów. W takim systemie sie wychowali i ich juz nie zmienisz. Ale młodzi ludzie ?
Żyją
@WiesniakzPowolania: Mnie przeraża, że nagle zaczęliśmy negować osiągnięcia ostatnich 30 lat i lewica do spółki z PiS-em walą w tego złego Balcerowicza i hurr durr "neolyberalyzm".
Lewicowe Julki i Juliany urodzone w III RP #!$%@?ą niczym PRL-owskie Janusze, że kuuurła, kiedyś to było, państwo
Żadne nie wpadło na pomysł żeby się przyjrzeć lepiej jak to było w tym "wspaniałym" PRL. Wystarczyło nie mieć książeczki partyjnej i mozna było zapomnieć. Mieszkanie nie było "za darmo" bo się płaciło na wkład mieszkaniowy a dostawało je po wielu latach albo wcale. Tak jakby w banku teraz spłacać kredyt hipoteczny ale dom dostać za 20 lat. A jak wyglądały te wczasy
Znasz kogoś kto zarabia miliony złotych jako programista i jeszcze jest na umowie o prace? XD
Przecież to jest taka manipulacja ....
@Neubert: Rozumiem że popierasz podwyżki podatków dla 1% zatem( ͡° ͜ʖ ͡°)?
Co sądzisz o tym że osoba na minimalnej i na 10 minimalnych, mają taki sam klin podatkowy( ͡° ͜ʖ ͡°)?
To jest podwójnie zabawne - odbierzemy każdemu kto nie może z tego chlewu #!$%@?ć w 3 miesiące wszelki smak życia, pluć mu w twarz i podcierać sobie nim dupsko rozkradając jego majątek po drodze. A
Jeszcze zasługi zgranie PiS, a Lewicy znowu poparcie