Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mirki dzisiaj zauważyłem że silosy teścia spękały od dołu przez to zboże będzie podmakać i gnić.
Mam tutaj opaskę betonowa z gruchy i pomazane dysperbitem.

Myślę że od temperatury dysperbit dostał skurczy. Co się z betonem stało ciężko powiedzieć może coś ze stalą?

Jak to skutecznie i w miarę tanio naprawić?

#budowa #izolacja #budownictwo #rolnictwo
losbaltica - Mirki dzisiaj zauważyłem że silosy teścia spękały od dołu przez to zboże...

źródło: comment_1627493818Whrk86MYi2rhaNGm6HxQbF.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@losbaltica: klasyka w każdym BINie. Taki ich urok, bo tak działa fizyka. Stal ma zupełnie inna rozszerzalność cieplna niż beton i różnica temperatur laro- żona robi swoje.
I nie, zboże nie zgnije, bo ono jest nieco wyżej niż ta opaska, tam od spodu jest jeszcze przestrzeń przeznaczona na powietrze.
Nie zgnije, ale nabierze stęchłego aromatu z dołu parę cm warstwa.

I na to niewiele da się poradzic.
Można te szczelinę
  • Odpowiedz
  • 1
@losbaltica: i tak jeszcze dopisze na przyszłość, jakby teść chciał budować kolejny silos- żeby było dobrze i ta woda, która tam wpada nie robiła żadnej krzywdy zbożu, to trzeba, wbrew temu co pisze instrukcja, posadzkę pod silos budować nie zupełnie płaską, a w bardzo lekkim stożku. Na środku najwyżej, bokami delikatnie niżej.
Wówczas nawet jak tam wpadnie woda ta szczelina, to natychmiast pod opaską, dołem się odsączy na zewnątrz (
  • Odpowiedz