Wpis z mikrobloga

@JAI2L9LAD: była bieda, a skorumpowana władza brała grube pieniądze od amerykańskich "biznesmenów" i ignorowała problemy ubogiej części społeczeństwa. Kuba przed i po rewolucji to dwa równie chore bieguny. Najpierw dziki kapitalizm, łapówkarstwo i swego rodzaju oligarchia, a potem siermiężny komunizm mocno wspierany przez braci ze wschodu. Teraz to mają komunizm, ale daleko na dole panuje już kapitalizm w skali na jaką pozwalają władze.

Kuba straciła na znaczeniu strategicznym po upadku
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: No, szkoda że ten kapitalizm prowadzi nas sukcesywnie do samozagłady, czego przykład mieliśmy ostatnio po katastrofie w Niemczech czy Chinach, ale kto by tam myślał o przyszłości, niech się nasze dzieci o to martwią.
  • Odpowiedz
@naimon: Mówisz o ociepleniu klimatu? W typowym totalitarno-komunistycznym kraju nikt nawet nie byłby w stanie o problemie mówić (patrz Czarnobyl), w czasie kiedy ten zgniły zachód aktywnie pracuje nad rozwiązaniami.

To właśnie ci wstrętni miliarderzy, finansujący prace nad wysyłaniem rzeczy w kosmos lub w atmosferę, czy nad rozwojem energii termojądrowej doprowadzą do rozwiązania problemu nadmiernej emisji CO2 oraz ocieplenia klimatu, a nie miliony ludzików, którzy będą odpinać na noc
  • Odpowiedz
@JAI2L9LAD: prawdziwy raj xD 1 z 2,6 miliona jednostek mieszkalnych na Hawanie jest poniżej wszelkich standardów a większość budynków nie była remontowana od 1959

https://eu.usatoday.com/story/news/world/2018/12/02/havana-cuba-collapsing-buildings-housing-unesco/1998606002/

Some 3,856 partial or total building collapses were reported in Havana from 2000 to 2013, not including 2010 and 2011 when no records were kept.

Officials estimate 28,000 people live in buildings that could collapse at
  • Odpowiedz
@JAI2L9LAD: tak tak, w USA można sobie zabić losową osobę na ulicy bez konsekwencji, a na Kubie prawa człowieka to religia państwowa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szury funkcjonują jak widać w obie strony
  • Odpowiedz
@JAI2L9LAD: typowe domy w Hawanie, byłem widziałem, nawet z góry bo pokój w hotelu miałem na 12 piętrze a stał pomiędzy takimi zabudowaniami. Wiele mieszkań ma zamiast sufitu kawałek płachty albo łatę z desek. Aż się zastanawiałem jak ludzie mogą tam mieszkać w czasie huraganów.

Pokazywanie tego, że na Kubie nie ma bezdomnych, to jak wmawianie że Kubańczycy są bogaci bo stać ich na zabytkowe samochody z lat '50 XX
sciana - @JAI2L9LAD: typowe domy w Hawanie, byłem widziałem, nawet z góry bo pokój w ...

źródło: comment_16269581192KelHt4rXtQWkd2D4HuIPm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Czyli idąc tematem posta Amerykanie wolą być bezdomni niż mieszkać gdziekolwiek

@JAI2L9LAD: w UK też są bezdomni, widać to coraz bardziej w Londynie, chociaż państwo i wszelkiego rodzaju fundacje zapewniają mieszkanie, ubranie i wyżywienie.
  • Odpowiedz
No, szkoda że ten kapitalizm prowadzi nas sukcesywnie do samozagłady, czego przykład mieliśmy ostatnio po katastrofie w Niemczech czy Chinach

@naimon:
  • Odpowiedz