Wpis z mikrobloga

Mirki z #piwowarstwo mam pytanie początkującego - czy przy zlewaniu na cichą fermentacje mogę wykorzystać ten sam fermentator, tzn. czy po burzliwej zleję sobie produkt do garnka a następnie do umytego tego samego fermentatora? Wszystko oczywiście sterylne. Czy jak nie mam drugiego fermentatora to nie warto się bawić w cichą i zlewać do butelek by tam się skończyła fermentacja.

#piwo
  • 8
@wyja_wilki_wyja: o jeny, nie wiem czy znajdę. W każdym razie kojarzę taki materiał czy lajw z warzeniem piwa na szybko - wsypał do wody słody, podgrzał do 68 czy może nieco więcej stopni, przelał do filtratora, czyli fermentora ze sraczwężykiem, zaizolował go i tak zacierał, bez dodatkowego podgrzewania. Po godzinie temperatura spadła do może 64 st. i wtedy filtrował normalnie do gara. Później gotował, chmielił itp zgodnie ze sztuką, z tym