Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z was zaczynał pracę na emigracji jako pracownik polskiej firmy w delegacji? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Dostałem propozycje pracy w #niemcy na budowie jako inżynier i nie jest wymagany jezyk niemiecki. Stawka jest taka jak stawka na polskich budowach plus ustawowa delegacja
#emigracja #budownictwo
  • 3
  • Odpowiedz
@mike_kolano Generalnie w Niemczech pracuje się fajnie i spokojnie, jeśli tylko twoja ekipa jest fajna i spokojna, bo różnie to bywa. Stawka jak na polskich budowach? To chyba trochę słabo. Dieta ustawowa, jak rozumiem, niemiecka? Bo niemieckie 25 Euro jest naprawdę okej, ale z drugiej strony wydaje mi się, że tak na pierwszy rzut oka, to sumarycznie dostałbyś i znacznie mniej na rękę niż Niemiec na twoim stanowisku.
  • Odpowiedz
@gefallenerubermensch: na polskich budowach dla inzyniera z okolo 5 letnim doswiadczeniem to 6-8,5 k zł brutto. Dieta dla zatrudnionych w polsce i pracujacych w niemczech to okolo 44euro dziennie. Sumaryczna stawka wynosi wtedy okolo 9k zl netto z oplaconym dojazdem i spanie.
  • Odpowiedz
@mike_kolano Szczerze, stawka nie powala, typowy Niemiec zarabia jakieś 2k Euro, bułgarscy malarze po 12h dziennie zrobią 2250, ale osobiście myślę, że jak na kogoś bez języka, ze szkołą i doświadczeniem tylko polskimi, to taki punkt zaczepienia jest naprawdę okej. Zawsze to jakaś możliwość wyjechać.
  • Odpowiedz