Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 600
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 154
@dudi-dudi: jakiś czas temu ja miałem telefon do swoje kancelarii z pytaniem czy udzielam darmowych porad prawnych.

Nie, usługi są płatne.

- Ale jak to
  • Odpowiedz
  • 27
Uwielbiam prowadzić sprawę o alimenty z urzędu za 60 zł + VAT.
@fierce: tylko nie wydaj na głupoty, bo Ci się w dupie poprzewraca ( )
  • Odpowiedz
@fierce: wlasnie slyszalem ze panstwowe stawki to taka patologia. Sprawa sie ciagnie niewiadomo ile a adwokat dostaje za to jakies grosze. Pozniej sie czlowiek dziwi ze "jego prawnik" ma w------e i czesto nawet nie ogarnia na jakiej rozprawie siedzi xD
  • Odpowiedz
  • 9
@Sam_w_domu: staram się przygotowywać i nie rozróżniać klientów, no ale jak widzisz stawki nie motywują do działania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 9
@eltanol3000: w pracowkach jest stawka 60-90 zł.

Na szczęście nie.

Plus musisz doliczyć koszt korespondencji, którą trzeba doręczyć pełnomocnikowi strony przeciwnej jeśli jest. Często moi znajomi dokładali do sprawy samymi wysłanymi listami poleconymi ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
Uwielbiam prowadzić sprawę o alimenty z urzędu za 60 zł + VAT.

@dudi-dudi: z tym VATem to tak nie szalej, nie w każdym sądzie przyjął się zwyczaj uwzględniania VATu w postanowieniu o zwrocie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@katius: tak jak pisze @maderick: oficjalnie mamy obowiązek udzielania pomocy prawnej z urzędu.

Chociaż nie rozumiem tego założenia, że moja praca jest wyceniana o połowę mniej niż przy stawce z wyboru - państwo występuje z pozycji siły. Ja osobiście nie mogę liczyć budując dom na murarza czy hydraulika opłaconego przez Skarb Państwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Antydepresant: w moim sądzie, gdzie mam
  • Odpowiedz