Wpis z mikrobloga

Byłem dzis w #rtveuroagd i spodobały mi się dwa telefony, były prawie identyczne i byłem ciekaw czym się różnią, więc zrobiłem obu zdjęcia z opisami by w domu na spokojnie porównać i wyszukać różnice.

Jak zrobiłem zdjęcia podszedł do mnie pan ochroniarz i poprosił bym usunął zdjęcia bo jest zakaz robienia zdjęć.

Nie chciało mi się upierać więc usunąłem i wyszedłem.

Wszędzie tak jest ? w każdym rtv euro agd ?

#kiciochpyta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mero3: Paranoja. Trzeba było to Panu wyjaśnić, pewnie by odpuścił.

Generalnie taki zakaz to sobie mogą wsadzić - fotografuję bo nie wiem który model mi się bardziej podoba. Cena i ekspozycja towaru przecież nie jest tajemnicą. Ochrona wizerunku dotyczy tylko ludzi, więc pod ten paragraf takie fotografowanie nie podpada. Jak by koleś nachalnie żądał skasowania zdjęć, groził policją czy zablokował Ci wyjście - to wtedy on narusza Twoje dobra osobiste
  • Odpowiedz
ZAKAZ ROBIENIA ZDJĘĆ TO BZDURA

Restrykcje dotyczące fotografowania w sklepach mogą nam słusznie przypominać czasy minionej epoki, w której w wielu miejscach w kraju aż roiło się od tabliczek z przekreśloną ikoną aparatu fotograficznego. Dzisiaj wygląda na to, że sklepowe zakazy są raczej polską regionalną ciekawostką. Z szybkiego wywiadu przeprowadzonego przez Komputer Świat wynika, że w takich krajach jak Niemcy, Stany Zjednoczone, Francja czy Belgia zakazy nie są stosowane. Okazuje się zresztą,
  • Odpowiedz