Wpis z mikrobloga

Jak naprawić uszkodzony przewód w ścianie? Niestety dostał wiertłem podczas wiercenia dziur na kołki :/ Wiadomo, że najlepiej byłoby wstawić puszkę, połączyć przewody szybkozłączami i zagipsować. Chciałbym to jednak zrobić bez kucia dziury na puszkę. Jak to zrobić żeby było dobrze? Termokurcze? Jakieś specjalne złączki?
#elektryka #budownictwo #remontujzwykopem #remont
  • 14
  • Odpowiedz
@addwad: kawałek kabla i tak musisz odkuć, aby mieć pole manewru
chyba taśma izolacyjna powinna dać radę, najważniejsze aby przebicia nie było i nie wywalało ci bezpiecznika
  • Odpowiedz
@Evert: Wiadomo, że muszę się tam dostać, jednak chciałbym zrobić tylko bruzdę - ściana po remoncie i nie chciałbym jej oszpecić. Taśma izolacyjna by sobie pewnie poradziła, jednak wydaje mi się, że byłaby to jednak za duża fuszerka :)
  • Odpowiedz
@DzonySiara: a są może jakieś mniejsze puszki niż te standardowe pod gniazdka? Bo wydaje mi się, że pakowanie takiej puszki po to, żeby połączyć dwa przewody mija się trochę z celem :)
  • Odpowiedz
To oświetlenie czy gniazdo? Możesz użyć tulejek i termokurcza z klejem. Jeśli nie masz czym zacisnąć, to dokrecic kawałek kabla, zalutiwac i termokurcz z klejem. Jeśli to gniazdo to już lepiej po bozemu z dostępem do połączenia
  • Odpowiedz
@addwad jeśli nie naruszyłeś zbytnio żył (miejscowe zmniejszenie przekroju) to tylko dobrze zaizoluj, bo jak zrobiłes z 1.5 jakies 0.5 to lepiej to wyciąć
  • Odpowiedz