Aktywne Wpisy
Jaki był wasz ulubiony napój w dzieciństwie (nieważne czy przyrządzany w domu, czy kupny)?
#pytanie #dziecinstwo #kiedystobylo
#pytanie #dziecinstwo #kiedystobylo
cyberhero +935
#nieruchomosci W nawiązania do badań, na które powołuje się ministerstwo rozwoju i technologii przygotowałem małą analizę.
Otóż wczoraj ministerstwo opublikowało wyniki badania dotyczącego programów mieszkaniowych, powołując się na nie jako na rzetelne źródło informacji. Jednak dokładniejsza analiza tego badania budzi poważne wątpliwości co do jego jakości i wiarygodności. Warto przyjrzeć się bliżej kilku kluczowym aspektom, które podważają wiarygodność tego badania.
Przede wszystkim, badanie zostało przeprowadzone przez firmę o nazwie "OGÓLNOPOLSKA GRUPA BADAWCZA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ". Okazuje się, że 90% udziałów w spółce należy do jednej osoby - Łukasza Pawłowskiego. Co więcej, kapitał zakładowy spółki wynosi zaledwie 5000 PLN, co jest minimalną kwotą wymaganą do założenia spółki z o.o. Dodatkowo, firma jest zarejestrowana w wirtualnym biurze w Warszawie. Te fakty rodzą uzasadnione pytania o rzeczywiste zaplecze i doświadczenie tej firmy w prowadzeniu rzetelnych badań na skalę ogólnopolską.
Jednak
Otóż wczoraj ministerstwo opublikowało wyniki badania dotyczącego programów mieszkaniowych, powołując się na nie jako na rzetelne źródło informacji. Jednak dokładniejsza analiza tego badania budzi poważne wątpliwości co do jego jakości i wiarygodności. Warto przyjrzeć się bliżej kilku kluczowym aspektom, które podważają wiarygodność tego badania.
Przede wszystkim, badanie zostało przeprowadzone przez firmę o nazwie "OGÓLNOPOLSKA GRUPA BADAWCZA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ". Okazuje się, że 90% udziałów w spółce należy do jednej osoby - Łukasza Pawłowskiego. Co więcej, kapitał zakładowy spółki wynosi zaledwie 5000 PLN, co jest minimalną kwotą wymaganą do założenia spółki z o.o. Dodatkowo, firma jest zarejestrowana w wirtualnym biurze w Warszawie. Te fakty rodzą uzasadnione pytania o rzeczywiste zaplecze i doświadczenie tej firmy w prowadzeniu rzetelnych badań na skalę ogólnopolską.
Jednak
Co z anglojęzycznych źródeł bez paywalla polecacie? Tematyka: prawo, polityka, społeczeństwo, ekonomia.
Reuters
nie
@wielkaberta właśnie o Reutersie mam taką sobie opinię. Wydaje mi się, że to odpowiednik naszego Onetu, czyli porządne artykuły mieszają się ze słabymi. Na przykład tutaj dodawałem na główną artykuł, gdzie dziennikarz Reutersa twierdził, że zanim przetwarza się dane osobowe na terenie UE, trzeba mieć zgodę (to bzdura, jest 6 podstaw przetwarzania danych a zgoda jest najniżej w hierarchii).
@yeron:
Al jazeera - warto zaglądać
ABC - dużo ciekawego contentu odnośnie azji i pd pacyfiku
DW news - dobre dokumenty odnośnie de facto całego świata, sporo na tematy europejskie
@yeron: Czemu polecasz źródło informacji które jest finansowane przez rząd który wspiera organizacje terrorystycznego takie jak bractwo muzułmańskie czy hamas?
W dodatku trochę żałosnym jest że tygodnik neuropa poucza o możliwej stronniczości Klubu Jagielskiego, a nie poucza o faktycznej stronniczości tego brukowca, nie mówiąc już o tym że niejednokrotnie newsy o Izraelu były z tego źródła xddd
Im bliżej bliskiego wschodu to bym uważał żeby nie opierać się wyłącznie na ich newsach ale też nie trafiłem do tej pory na teksty jawnie