Wpis z mikrobloga

Mirki, wytłumaczcie mi taką sytuację bo ja już sam nie wiem ( ͡° ʖ̯ ͡°) Dla waloru NRZ (Nasdaq) na XTB w xStation przy opcji Buy pokazuje mi High na poziomie 10.58. Miałem przez kilka godzin wystawionego sella z limitem 10.60, mały pakiecik akcji. Sprawdziłem właśnie na yahoo oraz tradingview i tam jest, że dzisiejsze high to 10.60. Wlazłem na stronę Nasdaq i sprawdziłem dla NRZ transakcje w dzisiejszym peaku i było wiele transakcji po 10.60 o większym wolumenie niż mój, w tym czasie, kiedy już było moje zlecenie sprzedaży. Okej, może moja oferta była daleko w kolejce czy coś (chociaż dziwne, bo złożyłem je kilka godzin wcześniej), ale czemu w xStation high jest na 10.58? Jest jakiś spread na akcje czy jak?

#xtb #gielda
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukas24: no właśnie zaczynam mieć takie odczucie i to nie pierwszy raz. Wczoraj miałem taką sytuację, że na kilkunastodolcowym walorze oferty kupna latały srogo powyżej mojego zlecenia sprzedaży (z 20 centów wyżej) i się dynamicznie zmieniały, a moja pozycja została zamknięta chyba dopiero po pół godziny. Nigdy tak ani na ING czy Revolucie nie miałem. Tam zawsze na spółkach z dużą płynnością zawsze mi się z marszu realizowało.

@Apiczknes
  • Odpowiedz
@Ranmus Jak nie zarobili? Broker zarabia na Twojej stracie ( ͡º ͜ʖ͡º) A co do prowizji to niedawno znieśli opłatę na otwarcie pozycji która wynosiła ponad 30zł XD
  • Odpowiedz
@bruhhhhhhhh: Ciężko mi uwierzyć w dużą ilość starszych zleceń. Ja wiem, że to reit, a na nich płynność nie poraża, ale jednak o bodajże 3:15 PM było ponad 109k wolumenu w widłach 10.59-10.60$, a na XTB high jak wół jest 10.58. Zresztą na Revolucie na mniej płynnych reitach jakoś szybciej mi się zamykają pozycje i to nowsze. Mam takie dziwne odczucie, że XTB się dziwnie ślamazarzy z zamykaniem pozycji z
  • Odpowiedz
@Ranmus: aż z ciekawości sprawdziłem na 5sekundowych świeczkach, wychodziłoby, że pomimo takiego volumenu i tak zamkneło się na .59 a póżniej zanikł. może ibkr przy ustawieniach z naciskiem na wypełnienie zlecenia by to sprzedało ale xtb z racji tego, że oferuje darmowy handel wybiera raczej giełdy z tą niższą płynnością, stąd też możliwe, że cena jest wlaśnie pokazywana z giełdy z niższą płynnością
bruhhhhhhhh - @Ranmus: aż z ciekawości sprawdziłem na 5sekundowych świeczkach, wychod...

źródło: comment_1625174849PQMIxjcmYxHrHnNEnFSyeb.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Ranmus zobacz sobie jak wygląda level 2 jakiejś spółki, dużo pomniejszych giełd. Te z największą płynnością będą miały najmniejszy spread ale często też największą commison, a jak wiadomo bardzo rzadko zdarza się, że coś najlepsze jest za darmo, więc korzystają z tańszych giełd. Często się zdarza, że dostają nawet ułamek kwoty za dostarczenie płynności, stąd też czasami ibkr mi płaci za to, że coś kupiłem. Xtb na 99% zatrzymuje to dla
  • Odpowiedz