Wpis z mikrobloga

Przyszedł do mnie typek z firmy Foton Technik Sp. z o.o. opisuje instalację w superlatywach, ktoś korzystał z ich usług? Na google mają w większości pozytywne opinie. Ale ten mi wylicza 3 kW co wydaje mi się za mało zwłaszcza że chcę klimatyzacje montować i pewnie coś jeszcze

#fotowoltaika
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@barto125: 130/mc ale źle mu coś powiedziałem (że mniej), bo rachunki ostatnio płaciłem ze 3 lata temu. Zresztą on stwierdził że klimatyzacja 1 kW bierze, a wydaje mi się że więcej. Wszystko jeszcze do dogrania. Na dom jednorodzinny to w ogóle mało się wydaje, widzę że raczej z 5-7 kW zakładają
  • Odpowiedz
@albertbranka oni mają prowizję od kW więc powinno mu zależeć jak najwięcej. Albo dobrał odpowiednio do dachu (duży dach nie oznacza dużej ilości paneli bo przeszkody) albo dopiero co zaczyna prace jako naganiacz.
  • Odpowiedz
@Zarzutkkake: jest również tendencja w sprzedaży małych mocy bo mniej kosztują. Oczywiście dla klienta naganianego. Realnie w cenie 3kW Foton technik da się zrobić instalacje 5kW znając ich ceny. Chyba że coś zmienili
  • Odpowiedz
@magawek: Tam tyle tych kosztów, zwrotów i dotacji że ja się nie mogę połapać. Z instalacje ja bym nie dopłacał, tylko ojciec bo on napalony, ale klima w moim zakresie i przynajmniej by nie generowała kosztów.
@Zarzutkkake: Na ziemi chcę instalacje, mam hektary rolne i stary dom z 50 letnią więźbą na wygwizdowie, przyjdzie coś zmieniać, naprawiać to weź to demontuj.
  • Odpowiedz
@magawek: Małopolska, a ui mają przyjść się dogadać z ojcem, ja nie mam głowy do tego teraz. Tyle mam zajęć że ni hu hu. Kwestia tego czy wyłożenie tych 10k to dobra opcja. Mają tam jeszcze jakieś śmieszne raty, jak typ z umową przyjdzie przeczytam i będę nagrywał moje pytania. 10k to nie dużo
  • Odpowiedz
@Zarzutkkake: Hmm, też jestem małą firmą. Ale fotowoltaika to jedna z gałęzi elektroenergetyki, którą się zajmujemy. Cóż różnie może być nie mówię, że nie. Znam gwarancje dużych firm po klientach u których się coś naprawiało i ile mieli problemó z gigantami i zgłoszeniami gwarancyjnymi. Ale no tak, małe firmy, które tylko PV robią to na nowy rok być może się wykruszą. Czego nikomu nie życzę. Jedynie partaczom to życzę. (
  • Odpowiedz
oni mają prowizję od kW więc powinno mu zależeć jak najwięcej.

@Zarzutkkake: u rodziców byli naganiacze od Columbusa po Janusz-foto-wolto-pol-ex i nikt nie próbował wcisnąć więcej niż tyle żeby pokryło produkcją zużycie, nawet jak mówili że planują wzrost zużycia i chcą więcej. Za to zagrywki typu tylko dziś 5k taniej jak najbardziej.
  • Odpowiedz