Wpis z mikrobloga

Dostałem taska - jak najlepiej przygotować się do matury z informatyki rozszerzonej? Nie znalazłem materiałów całościowo przygotowujących z z tego przedmiotu :(
1. Czy ktoś może polecić coś sensownego do przygotowania się do matury? Jakieś książki / repetytoria, kursy online lub
kursy stacjonarne (W-wa)?
2. Znalazłem taki kurs on-line: https://www.maturait.pl/ no ale to jakaś świeża sprawa i nie wiem co o nich myśleć. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym kursem?
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moll: Już obczajałem - ale to mi daje tylko przegląd zagadnień. Teraz trzeba coś znaleźć dla młodego narybku, żeby dobrze się przygotował do matury. Tak żeby zamiast poświęcać X czasu na myszkowanie po całej sieci z każdym ew. zagadnieniem kupił/zrealizował kurs (ew. książkę), Dzięki czemu przygotuje się do tej matury w czasie Y (gdzie Y << X). A arkusze to wtedy będą jako "test" nabytych umiejętności .
  • Odpowiedz
@moll: Widziałem i widziałem też: "Data wydania książki drukowanej: 2011-02-28"

w ciągu 10 lat to się raczej wiele pozmieniało nawet na maturze z informatyki - jak doszedł python to mogły zajśc tez inne zmiany.
  • Odpowiedz
@Cyb_pl: to nie lepiej robić powtórki ze swoich podręczników i zeszytów przedmiotowych? Ogólna zasada - jak z czegoś robisz maturę to ni sprzedajesz podręczników

ewentualnie Greg, ale tam jakość bywała dyskusyjna
  • Odpowiedz
@moll: Z tego co wiem to na informatyce do tej pory uczyli się Javy. O ile język jak najbardziej przydatny, o tyle na maturę rozszerzoną to za mało. Z tego co przejrzałem arkusze egzaminacyjne, to są kwestie SQL, algorytmiki, zagadnienia związane z networkingiem (IPv4, maski itp itd).
  • Odpowiedz
To w końcu przestali katować PHP xD

Ja bym przejrzała arkusze i podręczniki. Jak ktoś jest kumaty to sobie poradzi.
  • Odpowiedz
@moll: Dzięki, rzucę okiem. Problemem jest to, że wymagania do matury z informatyki się zmieniają, na przykładzie vademecum dla nauczyciela (https://www.ore.edu.pl/wp-content/plugins/download-attachments/includes/download.php?id=30364) sporo zmian widzę już wprowadzonych do matury 2021 - i nie wiem czy i jakie będą na maturę 2022. O ile z matematyki czy fizyki to wiadomo że matura to de facto wiedza sprzed setek lat o tyle informatyka zmienia się i ewoluuje dynamicznie.
  • Odpowiedz
@Cyb_pl: słuchaj, jak są aktualne repetytoria dla nauczycieli, taka świeżynka z tego roku, to z nauczycielskiego też przygotujesz do matury, tylko trzeba więcej czasu poświęcić żeby samemu zagadnienia rozpisać, ale za to przy zakupie nowego może być kod z dostępem do ćwiczeń na jakiejś platformie
  • Odpowiedz
@moll: W tym kwestia że ja nie chcę się zajmować przygotowywaniem, ponieważ jestem bardzo kiepski w nauczaniu. No i do wielu kwestii musiałbym się "cofać", wpierw przygotować sam siebie, a dopiero później próbować to sensownie przekazać. Dlatego wolałbym, żeby był jakiś "pilot" (książka, kurs on-line, kurs stacjonarny itp).
  • Odpowiedz
@moll: Dzięki za pomoc, ale to właśnie jest sytuacja której chciałem uniknąć - skakania po źródłach, samodzielnego wyszukiwania danych itp. Przez to z jednej strony idzie znacznie więcej czasu na to a z drugiej nie ma pewności że pokryło się materiał w 100%. Dlatego szukam książek/kursów które przerobią temat "od a do z" zgodnie z bieżącymi wymaganiami i bez mojego udziału (oczywiście pomogę w razie potrzeby wyjaśnienia czegoś, ale nie
  • Odpowiedz
@moll: > To w końcu przestali katować PHP xD

@moll: za to wszedł python. Czyli coś obecnie modnego, ale tak samo język interpretowalny i słabo typowany , więc ma wszystkie minusy tego typów jezyków :)
  • Odpowiedz
@Cyb_pl: bo w matematyce czy fizyce, jak sam zauważyłeś nie ma tylu zmian.

Wiesz ile trwa cykl wydawniczy, żeby taka książka trafiła do księgarń? Jakieś 3 lata (i to jest szybko), dlatego
do informatyki po jakiekolwiek źródła trzeba skakać, bo jest dynamika za duża.
  • Odpowiedz
@moll: I dlatego wolałbym jakiś kurs on-line lub stacjonarny - niech poskacze ktoś, kto zrobi to dla X słuchaczy na raz i weźmie za to kasę (koszt/X)+marża
  • Odpowiedz
@moll: za co jestem b. wdzięczny. Już widzę że ze wskazanych materiałów jest fajny zbiór zadań, którego będzie można użyć jako "weryfikatora" (przy okazji znalazłem też do innych przedmiotów)
  • Odpowiedz