Aktywne Wpisy
kupa1231 +171

MajsterZeStoczni +182
szfagier muwi tam wełne trzeba ja kom wełne jak jest surowiec pod renkom trzeba omptylizować koszty
źródło: 177002698_2241803985949492_7446774756663175209_n
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 177002698_2241803985949492_7446774756663175209_n
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Chciałbym, aby takich paneli było dwa (lub nawet więcej).
Chciałbym, aby stany przełączników na wszystkich panelach były ze sobą zgodne :).
Czyli - przełączam przełącznik na jednym z paneli (coś się włącza) - i jednocześnie odpowiednie przełączniki na pozostałych panelach od razu same przeskakują w odpowiednie położenie.
I teraz pytania:
1. Czy istnieją, i czy ktoś produkuje takie przełączniki, które są w stanie same zmienić swoje położenie (zakładam, że musiałyby mieć zintegrowane jakieś elektromagnesy albo serwa)? Idealne byłyby, jakby to były przełączniki tego typu co na obrazku, ale jak będą wciskane klawisze, albo jakieś pokrętła - to też mogą być.
2. Jeżeli tak, to jak takie ustrojstwo się nazywa? Jakieś hasło do wyszukiwarki?
3. Gdzie to kupić (i czemu tak drogo)?
Zakładam optymistycznie, że sterowanie tymi przełącznikami już jakoś-tam sobie ogarnę na Arduinach.
Ja wiem, że zawsze mogę dać trójpozycyjne przełączniki monostabilne, i 2 lampki sygnalizujące aktualny stan - ale to nie będzie to samo :(
#elektronika #elektronikadiy #kiciochpyta
źródło: comment_1623750530zMz31E1hHOcYXKK84cwMMz.jpg
Pobierz@RandomowyMirek: jedyne jakie ja widziałem to takie przeznaczone do awiacji i były cholernie drogie, rzędu 600$ za switch, do tego
źródło: comment_1623751853PPE7xeizFgsKbKDujBcrPB.jpg
PobierzDawno temu (gdzieś w latach '90) widziałem wieżę audio z pilotem, i jednocześnie analogowym potencjometrem głośności - guziki + i - na pilocie powodowały fizyczny obrót gałki.
Istnieją też konsolety, które potrafią fizycznie poruszać swoimi suwakami, zgodnie z predefiniowanymi programami.
Miałem nadzieję, że takie urządzenia korzystają z jakichś względnie standardowych komponentów, i brakuje mi tylko nazwy tego czegoś, czego
OP'owi chodzi zapewne nie tylko o daną "funkcjonalność" - ale i wizualną stronę rozwiązania.
Jedyne w miarę sensowne rozwiązanie jakie widzę, to dobry tokarz którzy zrobi same wajchy przełączników i ich osady i druk (niewidocznej) reszty na drukarce 3D. Oczywiście z jakimiś siłownikami elektromagnetycznymi. Przy serii kilkudziesięciu/kilkuset sztuk (bo zapewne część da się sprzedać jako unikat) może to "wyzerować" koszta.
- były w stanie przełączać spory prąd jak na swoje wymiary
- gwarantowały dobrą izolację w stanie wyłączonym
- trudno je było przypadkowo przełączyć
Jeśli chcesz móc nimi sterować programowo to de facto niwelujesz wszystkie trzy zalety. Dlatego nikt tego nie robi poza bardzo niestandardowymi wymaganiami (jak ktoś wyżej pisał
No nic, trudno :(.
Będę kombinował z jakimś homemade suwakiem + siłownik od centralnego zamka.
Tak czy inaczej, dzięki za pomoc :).
https://www.adafruit.com/product/1404
Komentarz usunięty przez autora
No i wypas, już prawie jestem w domu :). Tylko dorobić jakąś dźwigienkę, i git :)
Znalazłem jeszcze coś takiego, jeszcze taniej:
https://allegro.pl/oferta/7865362629