Wpis z mikrobloga

Mirki jak to jest z tym oc przy zakupie samochodu.

Załóżmy że mam wykupiona polise na rok i kosztuje mnie 365zl.
1 lipca sprzedaje samochód i co się wtedy dzieje
Wypowiadam umowę oc i wraca do mnie 180zl-14zl?
Wtedy ubezpieczalnia robi rekalkulacje i proponuje np nowemu wlascicielowi 730zl wartosc czyli musi zaplacic 365zl-28 za te 5 miesiecy i 2 tygodnie?
Czy ja musze cos zglaszac do ubezpieczalni i czy moze sie okazac ze nie odzyskam tej kasy i kupujacy jezdzi na moim oc?

Co w przypadku szkody i ewentualnych znizek?

#ubezpieczenia #oc
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ja musze cos zglaszac do ubezpieczalni i czy moze sie okazac ze nie odzyskam tej kasy i kupujacy jezdzi na moim oc?

@queuele: Zgłaszasz, że sprzedałeś samochód. Za OC nie odzyskasz hajsu, jeśli masz AC to chyba oddają z tego co mi wiadomo. Jeśli nowy właściciel się zdecyduje na przedłużenie ubezpieczenia to po prostu płaci i ubezpieczenie przechodzi na niego.
  • Odpowiedz
@queuele: nie wiem skąd wziąłeś te wyliczenia, ale skontaktuj się z pośrednikiem, u którego kupowałeś polisę - na podstawie posiadanej wiedzy i informacji o zawartej polisie odpowie na Twoje pytania
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj: Jakbym mógł się skontaktować to bym nie pytal na mirko.
te wyliczenia sa czysto teoretyczne a 14 i 28zl wynikaja z dwutygodniowego okresu wypowiedzenia

@pannakota: Cos kojarze ze jak sprzedawalem samochód w zeszłym roku i zglosilem ten fakt ubezpieczalni to*:
*założmy ze do konca ubezpieczenia bylo 3 miesiace a roczna
  • Odpowiedz
@John_archer: Dobra, sprawdzilem konto
W zeszlym roku dostalem normalnie zwrot za wypowiedziane ubezpieczenie, w sensie te dni ktore zostaly zostaly mi zwrocone

tak wiec nie wiem jak to sie ma do twojego komenta
  • Odpowiedz
@John_archer: Dziwi mnie to po prostu. Niedawno jak kupowałem samochód to dostałem od starego właściciela ubezpieczalni re-kalkulacje i do końca umowy (jakieś 5 miesięcy) mogłem zaplacic te 500zl i zostać u nich przez ten okres, albo moglem sobie wziac nowe ubezpieczenie.

W momencie zakupu pamietam tez, że sprzedajacy spisywal sobie numer polisy i mowil ze ja wypowie w najblizszym czasie.

Niby to co piszesz ma sens, ale w takim razie
  • Odpowiedz
@queuele: Dostałeś taką propozycję, ponieważ polisa przeszła na Ciebie, ale ubezpieczyciel stwierdził, że w Twoim przypadku jest większe ryzyko niż przy poprzednim kierowcy. Zrobił więc rekalkulację.
Ogólnie jest tak: OC przechodzi automatycznie na nowego właściciela. Ubezpieczyciel ma prawo do rekalkulacji składki przy zmianie właściciela. Nowy właściciel może korzystać z dotychczasowego OC (dopłacając do składki, jeśli została wykonana rekalkulacja) lub je wypowiedzieć i kupić nowe gdzie indziej. Jeśli nowy właściciel wypowie
  • Odpowiedz
W momencie zakupu pamietam tez, że sprzedajacy spisywal sobie numer polisy i mowil ze ja wypowie w najblizszym czasie.

@queuele: XDDDDDDDDDDDD powodzenia z wypowiedzeniem polisy sprzedającego po sprzedaży, przecież ta polisa już nie jest jego.

1 lipca sprzedaje samochód i co się wtedy dzieje

Wypowiadam umowę oc i wraca do
  • Odpowiedz
@Ubea_pl: Ej czyli wychodzi na to, że miałem po prostu pecha, a że pasowało do mojej tezy to jakoś tak pomyślałem że tak jest.. ()
Dzięki za pomoc!
  • Odpowiedz