Aktywne Wpisy

Metodzik +130
✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁 DARMOWA GRA NA EPIC ✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁
🔥 Sid Meier's Civilization® VI: Platinum Edition za D̲A̲R̲M̲O̲ na EPIC 🔥
📊 OCENY:
Metacritic: Metascore: 88/100, Userscore: 7.2/10
🔥 Sid Meier's Civilization® VI: Platinum Edition za D̲A̲R̲M̲O̲ na EPIC 🔥
📊 OCENY:
Metacritic: Metascore: 88/100, Userscore: 7.2/10

_Alessandro_ +11

Załóżmy że mam wykupiona polise na rok i kosztuje mnie 365zl.
1 lipca sprzedaje samochód i co się wtedy dzieje
Wypowiadam umowę oc i wraca do mnie 180zl-14zl?
Wtedy ubezpieczalnia robi rekalkulacje i proponuje np nowemu wlascicielowi 730zl wartosc czyli musi zaplacic 365zl-28 za te 5 miesiecy i 2 tygodnie?
Czy ja musze cos zglaszac do ubezpieczalni i czy moze sie okazac ze nie odzyskam tej kasy i kupujacy jezdzi na moim oc?
Co w przypadku szkody i ewentualnych znizek?
#ubezpieczenia #oc
@queuele: Zgłaszasz, że sprzedałeś samochód. Za OC nie odzyskasz hajsu, jeśli masz AC to chyba oddają z tego co mi wiadomo. Jeśli nowy właściciel się zdecyduje na przedłużenie ubezpieczenia to po prostu płaci i ubezpieczenie przechodzi na niego.
te wyliczenia sa czysto teoretyczne a 14 i 28zl wynikaja z dwutygodniowego okresu wypowiedzenia
@pannakota: Cos kojarze ze jak sprzedawalem samochód w zeszłym roku i zglosilem ten fakt ubezpieczalni to*:
*założmy ze do konca ubezpieczenia bylo 3 miesiace a roczna
W zeszlym roku dostalem normalnie zwrot za wypowiedziane ubezpieczenie, w sensie te dni ktore zostaly zostaly mi zwrocone
tak wiec nie wiem jak to sie ma do twojego komenta
W momencie zakupu pamietam tez, że sprzedajacy spisywal sobie numer polisy i mowil ze ja wypowie w najblizszym czasie.
Niby to co piszesz ma sens, ale w takim razie
Ogólnie jest tak: OC przechodzi automatycznie na nowego właściciela. Ubezpieczyciel ma prawo do rekalkulacji składki przy zmianie właściciela. Nowy właściciel może korzystać z dotychczasowego OC (dopłacając do składki, jeśli została wykonana rekalkulacja) lub je wypowiedzieć i kupić nowe gdzie indziej. Jeśli nowy właściciel wypowie
@queuele: XDDDDDDDDDDDD powodzenia z wypowiedzeniem polisy sprzedającego po sprzedaży, przecież ta polisa już nie jest jego.
Dzięki za pomoc!