Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mam kilka pytań, bo im bliżej odbioru auta to pojawiają się wątpliwości...
Auto powiedzmy ze powyzej 100k

1. Czy jest sens na nowe auto kłaść ceramikę?

2. Jakie są wyjściowe plusy tego?
Raczej z tego co czytam to utrzymanie czystości, hydrofobowosc, swiecenie sie. Co do samej trwalosci lakieru to dosc chyba malo to daje.

Powiedzmy ceramika na 5 lat za jakies 2500zl
(Plus raz do roku kolo 350 przeglady ceramiki i spa dla auta)
3.Czy jest jakas alternatywa w szczegolnosci finansowa zeby auto przez te 5 lat zachowac w porownywalnym stanie
Woski, po tych kilku latach korekta czy cos?
(Nie wydaje mi sie ze bede jakos wybitnie spedzal czas zeby o nie dbac, tylko tyle co myjnie bezdotykowe, moze na działce kiedys umyje recznie)

4. Czy olac ceramike i jak sie lakier zestarzeje cos tam zaczac dlubac?

5. Czy w jakims stopniu wplywa to na wartosc auta jak bede chcial sprzedac za jakies 7 lat to ze byla ceramika a przez kolejne dwa lata woski? (Zapewne tak, ale nigdy sie to nie zwroci ;))

6. Co byscie polecili do oklejenia folia ochronna?
Lampy przod,
przesten klamek
plus srodek piano black

Czy cos jeszcze?

7. Szukam w miare dobrze wydanych pieniedzy na przyszly wyglad auta i jakies zabezpieczenie.
Mam na ten cel powiedzmy ze kolo 3-4k, ale rownie dobrze moge to wydac na lepsza kamerke do auta co moze w dluzszej perspektywie byc lepszym zabezpieczeniem, czy na jakies inne gadżety do niego.

Czy ktoś jest w stanie po tym opisie jakies ogolne porady lub zrozumiec moja perspektywe i cos od siebie dodac?

#detailing #samochody
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bladyatl: plan jest taki, ze auto bede mial minimum 6 lat. Co sie rozwinie przez ten czas zobaczymy.

Mysle ze poczatkowo z racji ze to moj pierwszy wlasny samochod bede maniakiem, ale po paru miesiacach lub w zime nie bedzie mi sie chcialo duzo czasu poswiecac.

Rocznie bedzie jezdzone cos kolo 15kkm

Auto bedzie stalo w parkingu podziemnym.
  • Odpowiedz
  • 0
@zuligarson: lodówkę też ceramizujesz? Przecież to tylko sprzęt do używania.
Nigdy ale to nigdy inwestycja w auto się nie zwraca jeśli chcesz je sprzedać to co najwyżej jest darmowym dodatkiem.
  • Odpowiedz
  • 0
@espu: zapewne tak jest jak piszesz, ze nic z tego nie odzyskam, peenie niski przebieg wieksza cene da niz sam wyglad lakieru.

Nie traktuje tego jako tako inwestycje, tylko probuje spojrzec z roznych stron i troche wytlumaczyc samemu sobie wydatek tylu cebulionow...
Poki co nie mysle o sprzedazy bo nawet go nie mam ;)
Ale jednak lubie miec szersze spojrzenie, zeby nie wpasc na mine.
  • Odpowiedz
  • 0
@WatchYourBack: juz o folii myslalem na przod, ale ceny w aso poszczegolnych elementow sa zbyt niskie w porownaniu do oklejenia go folia.
Dodatkowo troche mi sie to nie zgrywa z budzetem do 4k.

Wtedy wyszlaby sama folia front, bez ceramiki i bez oklejenia piano black w srodku
  • Odpowiedz
  • 0
@goferek: wlasnie tez tak poczatkowo chcialem, ale nie kalkuluje mi sie to finansowo.
W dodatku koszt oklejenia zderzaka wychodzi kolo 1000, a nowy zderzak kolo 1500-2000. Takze juz chyba lepiej dolozyc lo tych paru latach, jak bardzo bedize przeszkadzalo, lub zostawic na wymiane zderzaka jak w cos przywale
  • Odpowiedz
@zuligarson: tylko bierz pod uwagę, że najczęściej przy wymianie elementu nie lakieruje się tylko jego samego, ale także sąsiadujące, aby różnica koloru niewidoczna. W szczególności przy współczesnych trójwarstwowych lakierach.
A pytałeś o oklejanie w kilku firmach czy w jednej?
  • Odpowiedz
  • 0
@goferek: w kilku, niestety wszedzie podobne pieniadze, a nawet jak cos jest taniej to wtedy ceramika drozsza... Itp itd
Jezeli chcialbym to wszystko w komplecie to kolo 7-8k
Srednio srodek 800-1200
Ceramika 2000-3000 z dodatkowymi powlokami na felgi szyby itp itd
Folie full front 4000-5000
Folie bikiniki
  • Odpowiedz
@zuligarson: Z folii to warto maskę bo jeśli to fabrycznie nowa fura to będziesz się wkurzać za każdym nowym odpryskiem od kamyków a te pojawiają się od razu praktycznie.
Ceramika fajna sprawa ale nie ochroni przed odpryskami a co najwyżej od jakiś swirli od przecierania ściereczka.
Ergo jeśli nie jesteś przewrażliwiony to lepiej olać i po 3-4 latach zrobić korektę.
Ceramikę tez musisz serwisować wiec 2500 plus serwis co 6-12
  • Odpowiedz
@zuligarson: zależy jak bardzo kochasz auto. Osobiście bardzo lubię swoje auta ale nie robiłbym na nim powłok. Zainwestowałbym w oklejenie folia całego przodu + progów w tej cenie czyli taki najpopularniejszy pakiet a lakier woskowałbym samodzielnie myjąc auto wg zasad detailingu.
  • Odpowiedz
@zuligarson: a na jakim efekcie po wosku Ci zależy? Łatwość domywania, odpychanie brudu, trwałość, łatwość użycia, zabezpieczenie od ptasich kup i owadów czy typowo wygląd auta a trwałość spada na dalszy plan? Pytam bo zaraz padną tu ogólniki typu „ja lubię ten wosk to go polecę ale wcale nie musi on odpowiadać OPowi” wiec lepiej sprecyzuj na czym zależy :)
  • Odpowiedz
  • 0
@klotz: w sumie bardziej na trwalosci i ewentualnie latwosci domywania mi zalezy.
Auto nie musi sie swiecic bo i tak jego wyglad mi sie podoba

Dzieki za taki komentarz, pomysle jeszcze o folii przod zamiast ceramiki w takim razie
  • Odpowiedz
@zuligarson: Z ceramiką moim skromnym zdaniem za dużo p---------a jeśli chcesz samemu o auto dbać. Osobiście wole staroświecki wosk, raz na pół roku sobie zabezpieczyć, myć auto zgodnie ze sztuką, psiknąć od czasu do czasu jakimś QD i będzie git.
  • Odpowiedz