@grekuu: nie ma tragedii. Ja się będę kisił na 6600, bo w sumie działa. Do VR trochę mało, w CP chyba też trochę bottleneck, ale jeszcze na trochę wystarczy. Zresztą sam pomyśl. Masz DDR3 (i to na i5!), jest końcówka ery DDR4, a Ty się zastanawiasz czy warto robić upgrade ( ͡°͜ʖ͡°) Taki proc pewnie będzie dawał radę. Szczególnie w pracy, bo gry i tak
@Paczek_w_masle: to samo słyszałem, tylko że z wielowątkowością, w 2016 gdy kupowałem 6600k, a teraz dodatkowo weszły nowe kąsole z 16 wątkami więc może być ciekawie ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@grekuu: po co ci taki drogi model? jeżeli do gier to i3-10100f z ogarnia Cyberpunka na ultra 4k z ray tracingiem masz 40 klatek. Brałbym raczej i5-10600, a różnice w cenie (prawie 1k złotych) wydał na coś innego.
@Paczek_w_masle: Dalej byś zmieniał bo oba procesory są 4 rdzeniowe, wątki ci guzik dadzą. Standardem na najbliższe lata będą 8 rdzeniowe czyli właśnie i7 spokojnie starczy.
@Paczek_w_masle: Bo to nie są fizyczne rdzenie. Najwyżej coś co działa tragicznie na i5 6 gen jako tako poleci na i7. Różnica między 4 rdzeniowym i7 a nowymi procesorami 6/12 lub 8/16 to przepaść. A różnica między współczesnym CPU 8/16 a 10/20? W grach na pewno nie przez najbliższe lata. Nikomu nie potrzeba i9/Ryzen 9 o ile nie wykorzystuje ich do pracy.
jeżeli do gier to i3-10100f z ogarnia Cyberpunka na ultra 4k z ray tracingiem masz 40 klatek.
@NoNameNoIdeaNoLife: Dlaczego taki absurdalny przykład? Wiesz, że rozdzielczość akurat prockowi nie robi różnicy i jeśli to procek jest bottleneckiem przy 40 fpsach na 4k to będzie też przy 1080p?
@grekuu: A do czego ten procesor i jaką masz obecnie kartę graficzną? Bo niezbyt jest sens kupować topowy procesor, którego obecnie i tak nie
@Atreyu: no i tu jest problem. Ja nie mam w co grać. Przed CP to grałem tylko w AC Odyssey i Origins, a poza tym nic specjalnie nie przykuło mojej uwagi. Fakt, do pracy by się przydał żeby dużo dockerów stawiać, ale nie mam dużego parcia na to, tym bardziej że będę musiał wrócić na służbowego laptopa.
#intel #pcmasterrace #komputery
źródło: comment_1622039863nIXjbbZ6EUxImxFYzXqeQo.jpg
PobierzZresztą sam pomyśl. Masz DDR3 (i to na i5!), jest końcówka ery DDR4, a Ty się zastanawiasz czy warto robić upgrade ( ͡° ͜ʖ ͡°) Taki proc pewnie będzie dawał radę. Szczególnie w pracy, bo gry i tak
@Paczek_w_masle: Dalej byś zmieniał bo oba procesory są 4 rdzeniowe, wątki ci guzik dadzą. Standardem na najbliższe lata będą 8 rdzeniowe czyli właśnie i7 spokojnie starczy.
@L3gion: niby dlaczego?
@NoNameNoIdeaNoLife: Dlaczego taki absurdalny przykład? Wiesz, że rozdzielczość akurat prockowi nie robi różnicy i jeśli to procek jest bottleneckiem przy 40 fpsach na 4k to będzie też przy 1080p?
@grekuu: A do czego ten procesor i jaką masz obecnie kartę graficzną? Bo niezbyt jest sens kupować topowy procesor, którego obecnie i tak nie
@Paczek_w_masle: też tak myślałem, z tym że u mnie było 6600K na 4.5Ghz
Po przesiadce na 9900KF efekt "o ja bierdole". A już szczególnie fpsy jak chodzi 1% w grach
@Atreyu: no i tu jest problem. Ja nie mam w co grać. Przed CP to grałem tylko w AC Odyssey i Origins, a poza tym nic specjalnie nie przykuło mojej uwagi. Fakt, do pracy by się przydał żeby dużo dockerów stawiać, ale nie mam dużego parcia na to, tym bardziej że będę musiał wrócić na służbowego laptopa.