Wpis z mikrobloga

Wpis dla tych którzy mnie śledzą.
Sprzedalem większość walorów na giełdzie. W najbliższych dniach sprzedam resztę. Połowę gotówki zostawiam na giełdzie czekając na zakupy gdy jebnie w najbliższych kilku miesiącach, resztę ładuje fizycznie w srebro. Dzisiaj zakupiłem 42kg srebra w 1kg sztabkach za gotówkę, która trzymałem na czarna godzinę, planuje dokupić jeszcze 100kg w najbliższym czasie za kasę z giełdy i potem co miesiąc po 5-10kg.

Tak jak rok temu w marcu radziłem kupować pod korek i wielu na tym skorzystało tak teraz radzę wychodzić z giełdy i ładować się w kruszce po uszy. Srebro na dzisiaj wygląda najciekawiej, jest mocno niedowazone. Mój znajomy, który nigdy się nie myli zapakowany w 3t srebra obecnie i co miesiąc dokupuje tonę. Inwestycja na około 3 lata.

Wołam @Krupier, bo czasem pytał o update.

#gielda #srebro
blinxdxb - Wpis dla tych którzy mnie śledzą.
Sprzedalem większość walorów na giełdzie...

źródło: comment_16214473586tSe1bigEUkaT3mgitEHRJ.jpg

Pobierz
  • 155
  • Odpowiedz
@blinxdxb: u nas rekordowa wartosc eksportu, czesc branz faktycznie cierpi. W mojej rowniez brakuje podzespołów elekteonicznych z chin, ale suma summarum nasze podwórko daje sobie dobrze radę. Ja uwazam, ze akurat gpw wyjdzie z tego wszystkiego obronną ręką. Nasdaq w najlepszym wypadku trend boczny. Srebro jest trzymane za ryj, zloto póki co również (ale do czasu :)), stóp nie podniosą jeszcze w najblizszym czasie. Coinow nie ruszam. Na rooie swoje zarobilem.
  • Odpowiedz
  • 1
@Gepardzik: trader to nie jest osoba, która jestem zainteresowany albo której chciałbym słuchać. Ja przede wszystkim nie jestem żadnym trader em, tylko inwestuję w emeryturę, bo nie ma u mnie podatków więc ZUS mi emerytury nie da. Uważam, że teraz będzie krach a nie korekta jak w marcu 2020, która nawet nie była korekta a panika. To co się dzieje dotyka mojego biznesu, obroty mi spadły o 50%, gdzie moja branża
  • Odpowiedz
  • 2
@iustus_ultimus: popyt jest ogromny po stagnacji, znacznie przewyższa podaż. Nasze spółki w Europie notują rekordową sprzedaż, tylko właśnie się to kończy, bo nie ma czego eksportować. Jeszcze do tego dochodzi antydumping duty z Chin. W pierwszym kwartale nasze firmy w Europie zarobiły tyle co przez cały 2020, ale już maj pokazuje, że to koniec. Nasi dostawcy nie są w stanie nam dostarczyć surowców i półproduktów. Pamiętaj, że 89% czy coś koło
  • Odpowiedz
  • 2
@NordicNightclubNovemberNight: jasnowidzów bym akurat nie słuchał. Nawet siebie bym nie słuchał tylko zrobil research i samemu skalkulował i popatrzył co się dzieje.

Co do zerwania łańcucha dostaw jest wiele powodów, na to potrzebny jest osobny wątek i jak będę miał siłę to napisze osobny wątek. Moja firma najbardziej obrywa właśnie przez problem z supply chain.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: mądrze gadasz, lecz to dla nikogo nic nowego. Chyba każdy już o tym słyszał. Jednak dziękuję za ostrzeżenie wykopków i rady. Może ktoś posłucha.

Czyli podsumowując przewidujesz krach w przeciągu 2 lub 3 miesięcy, a na pewno w tym roku? Pozbieranie się po tym będzie trwało od 3 do 7 lat?

Jeśli tak to zapiszę na kartce i usiądę wygodnie w fotelu. Jeśli będziesz miał rację to pogratuluję :)
  • Odpowiedz
  • 2
@Gepardzik: krach na pewno w tym okresie. Już się zaczął, widzę po swoich aktywach. Jak długo potrwa to już wróżę z fusów, bo doszła do tego pandemia. Nie pisałem, że potrwa od 3 do 7 tylko ze jak się uwiniemy w 3 będzie ok, jeśli nie to się na 7 może nie skończyć. Przeżyłem komunizm, Przeżyłem krach w 2009, który akurat w mój kraj uderzył najbardziej ze wszystkich, bardziej niż w
  • Odpowiedz
  • 0
@girabaldi: ja mam z duży exposure. W 3 dni straciłem ponad 100k USD. Straciłem w sensie, że gdybym wypłacił to bym miał, bo w walorach wciąż jestem do przodu ponad 50% YTY. Ja nie czekam, co zrobisz Ty to już twoja sprawa.
  • Odpowiedz
jak ja wieszczyłem to się jescze nie pomyliłem. Ani w w 2008, ani w marcu 2020 (to nie był typowy krach, ale dokładnie wskazałem kiedy kupować i znowu trafiłem w 100%).

@blinxdxb: każdy się myli. Nie ma jasnowidzów, jeśli ktoś twierdzi, że jest takowym to tylko można się uśmiechnąć z politowaniem.
  • Odpowiedz