Wpis z mikrobloga

eh jak myjecie matero z tykwy? Kupiłem sobie kurcze takie, wyskrobałem miąższ, przeprowadziłem ten cały słynny proces przygotowania i napiłem się. Teraz za specjalnie nie wiem jak je umyć, bo mi kurde gąbka do środka się nie miści przez mały otwór i nie mam jak nią poruszać w środku XD a widzę, że w środku jest zielone cały czas

#yerba #yerbamate
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TMBRK:
xD zawsze rozwalają mnie te szamańskie cuda-wianki nad wszystkim, co związane z yerba mate. Jakieś wkręcania, przygotowania, kopczyki itd. xD W moim przypadku po prostu zalewam, wypijam, potem wywalam "fusy", wypłukuję i resztki wylewam do kibla. Środek szoruję małą szczotką, tą najtańszą z Auchan.
  • Odpowiedz
@Horkheimer: znaczy do tej pory z kubka po prostu sobie siorbałem. Matero dorwałem w promce po taniości i stwierdziłem, że wreszcie użyję. cuda-wianki z przygotowaniem były potrzebne by wypłukać miąższ po którym byś rzygał jak kot ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@TMBRK: yerba będzie farbować. Wypłucz, możesz ręcznikiem papierowym i trochę wytrzeć, zostawić w przewiewnym miejscu i niech dobrze wyschnie przed następnym użyciem.
  • Odpowiedz
@TMBRK: Dokładnie tak jak już tu Mireczki powiedziały, wystarczy wyrzucić fusy, przepłukać - najlepiej ciepłą wodą, ewentualnie palcami w środku pogmerać żeby pozbyć się wszelkich pozostałości i następnie odstawić w przewiewne miejsce, wylotem do góry, żeby woda mogła sobie parować ;)
  • Odpowiedz