Wpis z mikrobloga

#bitcoin #etherium Ale jaja, ETH zrobiło mi flipa z BTC w portfelu- niedobrze. Od zawsze to Bitcoin był najwyższą pozycja, najpierw 80% w bitcoinie, potem 50%, a teraz drugie miejsce po ETH, na dodatek na trzecim miejscu czai się safemoon. Takie sa prawa alt sezonu, ale tez znaczy to, ze trzeba mocno zreorganizowac portfel.
#kryptowaluty
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@megaloxantha: Ej Ty znowu ciągniesz ta nikomu niepotrzebną i minioną wojnę. Przy całym szacunku, jesteś już dinozaurem (zgodnie z nickiem hehe) takim jak SP cyber, Bitcoin ma swoją drogę rozwoju, a Ethereum swoja i tyle. Pisząc o reorganizacji portfela, miałem akurat na myśli, ze wynalazki jak SM zajmują u mnie zbyt wysoka pozycje. Bitcoin pewnie zrobi za jakiś czas rajd w którym zaatakuje 100k i pośle alty do piekła, a
  • Odpowiedz
@Obruni: już ci to kiedyś pisałem, istnienie btc i eth jako znaczących krypto na raz to tylko sytuacja tymczasowa bo jeden musi zniszczyć drugiego. Albo ethereum upada i całość krypto zaczyna się i kończy na ponzi jakim jest btc - czyli wieloletnia bańka a potem koniec, albo eth wskakuje na pierwsze miejsce co zabija btc i mamy szansę na gospodarkę opartą na smart kontraktach na zdecentralizowanym blockchainie
  • Odpowiedz
@megaloxantha: ja w 2018 pisałem że mamy identyczną sytuację jak rywalizacja Netscape z Microsoftem na usprawnienia w softwarze , to byłem wyśmiany. Mienły 3 lata i ciężka praca developerów przekłąda się na rezultaty

nie dość że ether jest środkiem płatniczym
do tego agreguje wartość poprzez defi
i na koniec stajking wpływający na inflację
no i do tego koniec z niepotrzebnym marnowaniem surowców na koparki
  • Odpowiedz
@Obruni: Bo marki samochodów nie mają efektów sieciowych.
Z btc to jest jednak offtopic - bo o efektach sieciowych można mówić w przypadku ethereum vs inne blockchainy ze smart kontraktami. Btc efektów sieciowych nie ma już żadnych. Efekt sieciowy byłby, gdyby do dostępu do czegoś potrzebne było tylko btc. Tak jest z defi na ethereum.
Btc miał efekty sieciowe. Był potrzebny do handlu na darknetach. Był potrzebny do handlu innymi coinami. Teraz nie zostało już nic oprócz sklepów maksymalistów sprzedających czapki z logiem blockstream i podobne wynalazki.

Co zostało btc - bycie pierwszym i memy. Jest duża grupa ludzi która mylnie uważa, że bezpieczne inwestowanie to podążanie za tłumem. Jak idą w krypto to kupują btc bo pierwsze. Ich rozumowanie co jest dobre wychodzi od tego co uważają za konformizm: uważają cechy btc jak PoW i brak hardforków za zalety tylko dlatego, że btc jest największy, co uznają za dowód uznania przez większość.
Ta grupa bardzo szybko przerzuci się na coś nowego - i też będzie bezmyślnie zachwalać parametry nowego lidera. Zrzucą btc
  • Odpowiedz
@megaloxantha: No właśnie SOV stała się dzisiaj głównym czynnikiem powodzenia BTC, przy czym to nie tak, ze inne przestały być istotne, ale po prostu SOV nadaje dzisiaj ton, wiec inne są na dalszych pozycjach. Wejście BTC do mainstreamu i tradycyjnych finansów, jako inwestycja, w tym sezonie stała sie faktem, ETH tego efektu nie ma, bo nie musi, ETH jest innym medium i służy czemuś innemu tak jak mercedes i fiat
  • Odpowiedz
ja miałem zwidy- poważnie. hehe sorry.

@Obruni: ez. Ja sam jakbym miał coś wybierać oprócz Bitcoina to Tron / Steem (pewnie Steem i mintowanie Tron z niego xD)
  • Odpowiedz
@fervi: akurat te wynalazki są poza moim zainteresowaniem. Myślę, że różnimy się w tym, ze ja oprócz tego, że chce mieć BTC, to jeszcze chce zarabiać na krypto- tak po prostu kasa. Krypto od jakiegoś czasu to jest moje główne źródło dochodu, Ty wyszukujesz obiecujące projekty, znam Twój sentyment do Steem. Ja poza hodlem BTC i sorry ETH kupuje nie takie krypto, które rokuje, ale takie, które daje zarobić. Pewnie
  • Odpowiedz
@Obruni: Nie chodzi o sentyment jako taki. Tylko posiadanie Steem (oprócz 40+% (46 teraz) APR) pozwala dodatkowo zarabiać w Tron. A uważam, że Justin Sun jest znacznie lepszym CEO niż Vitalik. Justin potrafi wyłożyć hajs by kupić giełdę czy jakiś projekt, podczas gdy w Ethereum tym zajmuje się Consensys, a użytkownicy niewiele mają z tego.
  • Odpowiedz