Wpis z mikrobloga

@kumpek20: sprzedając auto sprzedajesz je z polisą OC i nie masz wyboru pod tytułem "zostawiać, albo nie zostawiać". Zgłoś tylko ubezpieczycielowi, że sprzedałeś auto i już nie jesteś właścicielem, żeby się uchronić przed przypisaniem tobie szkody, w razie gdyby kupujący tego nie zgłosił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
a jak zostawię mu swoją polise OC i on będzie miał szkodę to pójdzie na mnie czy polise można przepisać?

@kumpek20: Co to za pytanie, jakby szkoda szła na mnie to bałbym się komukolwiek sprzedać samochód XD Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach prawa i obowiązki wynikające z polisy OC przechodzą na kupującego w momencie zakupu, czyli krótko mówiąc Twoja polisa przejdzie na niego i może sobie powodować poważne zdarzenia nawet
  • Odpowiedz
@kumpek20: Piszesz że jesteś współwłaścicielem w dowodzie, zatem na umowie muszą być wpisane dane dwóch (lub więcej jeżeli jest ich więcej) współwłaścicieli jako dane sprzedających i ich podpisy, bo wszyscy współwłaściciele zawsze razem sprzedają pojazd (każdy sprzedaje swój udział ale nie ma potrzeby tego pisać w umowie, po prostu będzie dwóch sprzedających którzy sprzedają cały pojazd). Zgłoś tylko koniecznie zbycie do wydziału komunikacji, można przez internet profilem zaufanym w ciągu
  • Odpowiedz
@vertical:

Twoja polisa przejdzie na niego i może sobie powodować poważne zdarzenia nawet minutę po zakupie, sprzedającego już to nie obchodzi.

W teorii tak, ale w praktyce ubezpieczyciele maja to w dupie. Mam chyba ze 4 szkody z zeszlego roku a nie zrobilem zadnej. Zawsze sumiennie zglaszane do
  • Odpowiedz