Wpis z mikrobloga

W ok. 8-9 miesięcy udało mi się zrzucić ze 111 kg do 89 kg (177 cm wzrostu). Dużo znajomych radzi, żebym już dalej nie chudł, bo fakt faktem - zawsze byłem miśkiem i wg. nich już jest okej, bo nie mam w--------o bebecha. Tak czy siak, zacząłem ostatnio interesować się treningami i chciałbym przekuć trochę tego (zapewne nadal nadmiernego) balastu w bardziej wyrzeźbioną formę.

Czy dobrym pomysłem byłoby poćwiczyć teraz przez kilka miesięcy na lekko dodatnim bilansie kcal, czy powinienem jeszcze redukować (do np. 85-80 kg)? Mam dużą zajawkę i chciałbym zacząć teraz, ale z drugiej strony jestem dość cierpliwy, więc chętnie wysłucham uwag kogoś bardziej doświadczonego.

Odkąd pamiętam, jem głównie dużo mięcha. Nawet jeśli bym zredukował - jakaś bardziej restrykcyjna zmiana diety i tak na ten moment nie wchodzi w grę. Nie wiem więc, czy ewentualny tłuszcz byłby lepszej jakości (chyba że chodzi o jakąś progresję?).

#mirkokoksy #mikrokoksy
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk27x: Słuchaj się organizmu. Nie wiemy jaką masz budowę ciała. Jak jesteś ulańcem, bez mięśni, to będąc na zerze kalorycznym, ale robią siłownie, to będziesz palił sadło dalej, a budował mięśnie. Nie patrz tylko na wagę, ale również mierz obwód brzucha, bo możesz np nabierać wody podskórnej.

Ogólnie to kontynuuj co robiłeś, ale pamiętaj by się nie zajechać, 20kg to już dobry wynik.
  • Odpowiedz
@mk27x: Z tej strony wypowiem się jako ktoś o podobnych wartościach wzrostu, wieku jak i masy. Ćwiczę, jeżdżę od niedawna również rowerem(diety zbytnio nie trzyma licząc kalorie, jedynie ograniczam jedzenie, nie jem słodyczy, chipsów(oprócz popcornu; jest małokaloryczny) i staram się nie pić alkoholu). Masa okolice 90kg. Zrzuciłem w ostatnim czasie jakieś 6-7 kg. Ćwiczę regularnie co dwa dni, pomiędzy nimi jeżdżę rowerem. Chudnę wolniej(możliwe, że przez zażywanie białka), ale za
  • Odpowiedz
@mk27x: u mnie było podobnie, BMI nie kłamie. Przy tej samej wadze zobaczyłem regularnie ćwiczącego gościa o tym samym wzroście, ważył 68 kg i wyglądał dobrze. Nie mam zamiaru tyle osiągać, ale 75 będzie dobrze. Zrzucaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mk27x: Wysłałem. A co do rady kolegi pan-bartolomeu-dias też się przyłączam. Wpierw nóg nie ma potrzeby robić. One z czasem same się w miarę ubiją od samego biegania i chodzenia. Z czasem z przejściem w okolice niższej wagi możesz się zacząć bawić w robienie nóg.
  • Odpowiedz
@mk27x: Chłopie, dobra robota, ale nie słuchaj ludzi, którzy twierdzą, że 89 to dobra waga. Mam tyle samo wzrostu i bez dwóch zdań najlepiej czułem się w przedziale wagi 68-72 kg (nigdy w dorosłym życiu nie miałem mniej, ale więcej - owszem, nawet dużo więcej). Teraz przez COVID i kontuzję pleców dobiłem do 84 i teraz intensywnie pracuję nad zrzuceniem. Cel - rzecz jasna - to okolice 70. Każdy jest
  • Odpowiedz
@mk27x: Gratki. Ja robiłem tak, że po zrzuceniu 15kg zrobiłem przerwę na kilka miesięcy i chodziłem robić treningi siłowe. Waga wzrosła o 3-4kg ale zbudowałem trochę mięśni. Potem gubiłem dalej. Patrz też na portfel, bo będziesz szafę musiał wymienić, lepiej rozłożyć to na dłuższy czas :)
  • Odpowiedz