Najtańsza (?) dopałka do Amigi czyli PIStorm + A500 + RaspberryPI, który emuluje 020, RTG, HDD oraz 256MB RAM, trochę testów.
Sam PiStorm jest płytką adaptera przeznaczoną do sparowania z Raspberry Pi Model 3A+. Wchodzi ona w gniazdo DIP i działa zamiast procesora, ale funkcjonalność może być rozszerzona poza prostą emulację procesora.
Podczas gdy PiStorm powinien działać z każdym 16-bitowym systemem 68000 z gniazdem DIP, linie FC nie są obecnie obsługiwane prawidłowo i nie można zagwarantować, że będzie działał na czymkolwiek poza Amigą 500, 500+ i 2000.
Ogólna wydajność przy obecnym wykorzystaniu Musashi jako emulatora procesora 68k jest gdzieś w okolicach 68030 70-80 MHz.
jako emulatora procesora 68k jest gdzieś w okolicach 68030 70-80 MHz.
@xandra: Czyli miodnie mocno. Podejrzewam że nie zapomnieli o jakimś storage, pewnie całkiem szybkim. Pora na ponowne odpalenie Goblinsow po ilu to latach? 25? ( ͡°͜ʖ͡°)
Śmieszne dopóki nie zobaczysz cen oryginalnych dopałek.
@tank_driver: które to również udają oryginalną amigę na prawdziwej amidze. Nigdy nie ogarnę amigowców. "zajebisty" sprzęt na który by odpalić coś pokroju dooma albo innych prostych gierek potrzebujesz jeszcze wydać kilka koła na FPGA bo oryginalna maszyna ledwo co sobie daje radę z uruchomieniem gierek pisanych na nią xD
@Kryspin013: Pasja, inwestycja. Tych kart nigdy więcej nie będzie zatem wartość rośnie. Znam też takich co płacą dziesiątki tysięcy euro za stare 205 GTI tylko dlatego że za młodego o takim marzyli a nie było ich stać. I jest to auto do objechania byle dieslem który kosztuje 1/10 ceny tego pierwszego.
oryginalna maszyna ledwo co sobie daje radę z uruchomieniem gierek pisanych na nią xD
@Kryspin013: Ty masz jakieś urojenia xD Amiga 500 ze wszystkich 16 bitowców najlepiej i najwydajniej dawała sobie radę z grafiką do gier (sprzętowy scrolling, skalowanie spritów, boby), mało tego, grafikę także miała najlepszą z nich wszystkich.
które to również udają oryginalną amigę na prawdziwej amidze.
Oryginalna dopałka to po prostu upgrade sprzętu, po to właśnie stworzono porty rozszerzeń w Amigach, by w przyszłości móc zwiększyć ich moc lub pamięć jeśli ktoś tego potrzebuje. Dopałka sprzętowa to nie emulacja, tylko wymiana procesora na szybszy, oraz zwiększenie ilości
I jest to auto do objechania byle dieslem który kosztuje 1/10 ceny tego pierwszego.
@tank_driver: Auto to co innego, a szczególnie jakieś limitki lub takie niedostępne dla przeciętnego zjadacza chleba. Amigii 10 lat temu się jeszcze po śmietnikach walały xD
(sprzętowy scrolling, skalowanie spritów, boby)
@xandra: I #!$%@? z tego jak i tak gierki były wypuszczane na dyskietkach bo bieda a większośc rynku to było piractwo. Dlatego amigowcy
Amigii 10 lat temu się jeszcze po śmietnikach walały xD
@Kryspin013: A dzisiaj są mocno w cenie bo pokolenie które za dziecka zarywało na nich noce chciałoby znów przeżyć te beztroskie chwile. Oczywiście nie da się tak ale to już nie jest problem samej Amigi ( ͡°͜ʖ͡°)
@tank_driver: To jest jedna sprawa, druga sprawa to ile trzeba niepotrzebnie się napracować i wyprztykać z kasy by głupie wormsy odpalić xD
A dochodzą jeszcze jaja z kickstartami i innymi cudami i nagle się okazuje, że na swojej amidze nie możesz prawilnie gry odpalić pisanej na nią. Na C64 to chociaż sobie z telefonu zapuścisz.
@Kryspin013: Nostalgia Panie, nic nie zrobisz. Ja mam ich kilka, kilka Atari i kiszę dla potomstwa, czasem w coś pogramy (Pinball jest bezkonkurencyjny) czasami coś mi się przypomni i sobie z winkiem w ręku oglądam. Taka moja powinność ( ͡°͜ʖ͡°)
@Kryspin013: Grzeczniej! Gdybyś nie wiedział, znafco, to był najbardziej popularny sposób na przenoszenie danych w tamtych czasach. Piractwo było w biedniejszych krajach, lub krajach Europy Wschodniej.
Taka Cinema4D czy LightWave powstały na Amidze, podobnie jak pierwowzór Blendera. Były grabbery wideo i programy, które wykorzystywano w TV, choćby w Polsacie, jako alternatywy dla cholernie drogiego sprzętu. Ale przede wszystkim to był sprzęt do grania, który roznosił gównokonsolki pod każdym względem.
A dochodzą jeszcze jaja z kickstartami i innymi cudami i nagle się okazuje, że na swojej amidze nie możesz prawilnie gry odpalić pisanej na nią.
Jaja z kickstartami? xD Zaprawdę ośmieszasz się. 99% gier z A500 (Kickstart1.2/1.3) pójdzie na A1200 (3.0/3.1), problemy były, ale z crackami do nich,
@tank_driver: Ja mam A600 w mega dobrym stanie wizualnym - bielutka. Ale miałem mały mindfuck jak w komputerze, który leżał w komórce tyle lat się same zatrzaski połamały, to ścieżki na taśmie od klawiatury się utleniły i pordzewiały oraz jak znajomy, który jest mega amigowcem, uświadomił mnie jak okropnie commodore oszczędzało na produkcji i jak okropnie została wykonana np płyta główna.
I rozumiem sentyment ale nawet borg z retrogralni mówił, że pierdzieli to i w sumie już lepiej sobie emulator odpalić bo na fizyku obecnie jest tyle niepotrzebnego pierdzielenia się, że mu się nie chce xD
Ja miałem to "szczęście", że mimo, że grałem na tej A600 za gówniaka to jestem z takiego okresu, że praktycznie przewinęła mi się większość retro konsolek i komputerów z dawnych lat. Bo z jednej strony pykałem sobie na c64, pegazłomie i a600 a z drugiej strony gdzieś tam miałem dostęp do plejaka1 i 2, pc'ta i innych konsolek
Co z tego, że były takie rzeczy jak telewizja nie klepała efektów 3d na jakiejś bieda amidze 500 lub 1200 co wszyscy mają w domach?
@Kryspin013: I dlatego powstawały dopałki xD Nie w temacie? xD
I który mimo wszystko jest praktycznie zapominany na zachodzi w porównaniu z takimi "gówno konsolkami", do tego inne sprzęty jak atari mają o wiele lepszą społeczność - no ale znowu nie na
@Kryspin013: I wiesz co jeszcze? Właśnie dzięki takim komputerom, demoscenie, a amigowa jest chyba największa na świecie, wiele osób znalazło sobie cel w życiu i pracę. Zostali programistami, muzykami czy grafikami, na przykład ja xD Jakie możliwości rozwoju dawały konsole poza graniem w gry?
Największa demoscena jest właśnie na Zachodzie xD Ludzie cały czas tworzą nowe rzeczy na "tym zapomnianym" sprzęcie, urządzają imprezy, bawią się na nich świetnie. Mało tego, cały czas powstają na nie nowe gry. A co możesz sobie zrobić na konsolce?
Ty jesteś niezły ignorant bo najwidoczniej nie masz pojęcia, że dokładnie to samo dzieje się na retro konsolach. Przy czym na retro konsole wychodzi o wiele więcej gier np na NES-a w porównaniu z taką amigą rocznie - w tym sporo profesjonalnych tytułów na
Apple ma wincyj sprzętów w swojej historii na całą masę architektur.
Owszem, ale ja jadę po Apple gdy było zwykłymi PCtami xD I fatalnie napisanym systemem. Systemem, który na Makach chodzi wolniej od Linuxa czy Windowsa
Yyyy? Te wszystkie pirackie kartridże, które przez lata widziałam na zwykłych bazarach to pewnie halucynacje? xD
@xandra: Zdajesz sobie sprawę, że ruskie karty na bazarach u nas były dostępne jak na NES-a przestały wychodzić dawno temu gry? Różnica między NES-em a pegazusem to jakieś 10 lat. Praktycznie mieliśmy od razu skok z pegazłoma do PS1. I ruskich kartów nie odpalisz na orygnalnej konsoli.
I ruskich kartów nie odpalisz na orygnalnej konsoli.
@Kryspin013: Ale zdajesz sobie sprawę ile było pirackich wersji konsol? xD To dopiero jest piractwo, pirackie karty na pirackich konsolach xD No ale przecież piractwo komputerowe na giełdach xDDD
I znowu te fanbojstwo xD Amiga była tak rewolucyjna, że ostatecznie przegrała bo nikt jej już nie
Sam PiStorm jest płytką adaptera przeznaczoną do sparowania z Raspberry Pi Model 3A+. Wchodzi ona w gniazdo DIP i działa zamiast procesora, ale funkcjonalność może być rozszerzona poza prostą emulację procesora.
Podczas gdy PiStorm powinien działać z każdym 16-bitowym systemem 68000 z gniazdem DIP, linie FC nie są obecnie obsługiwane prawidłowo i nie można zagwarantować, że będzie działał na czymkolwiek poza Amigą 500, 500+ i 2000.
Ogólna wydajność przy obecnym wykorzystaniu Musashi jako emulatora procesora 68k jest gdzieś w okolicach 68030 70-80 MHz.
#amiga #amigamasterrace #raspberrypi #retrogaming #retrocomputing
@xandra: Czyli miodnie mocno. Podejrzewam że nie zapomnieli o jakimś storage, pewnie całkiem szybkim. Pora na ponowne odpalenie Goblinsow po ilu to latach? 25? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@tank_driver: które to również udają oryginalną amigę na prawdziwej amidze. Nigdy nie ogarnę amigowców. "zajebisty" sprzęt na który by odpalić coś pokroju dooma albo innych prostych gierek potrzebujesz jeszcze wydać kilka koła na FPGA bo oryginalna maszyna ledwo co sobie daje radę z uruchomieniem gierek pisanych na nią xD
@Kryspin013: Ty masz jakieś urojenia xD Amiga 500 ze wszystkich 16 bitowców najlepiej i najwydajniej dawała sobie radę z grafiką do gier (sprzętowy scrolling, skalowanie spritów, boby), mało tego, grafikę także miała najlepszą z nich wszystkich.
Oryginalna dopałka to po prostu upgrade sprzętu, po to właśnie stworzono porty rozszerzeń w Amigach, by w przyszłości móc zwiększyć ich moc lub pamięć jeśli ktoś tego potrzebuje. Dopałka sprzętowa to nie emulacja, tylko wymiana procesora na szybszy, oraz zwiększenie ilości
@tank_driver: Auto to co innego, a szczególnie jakieś limitki lub takie niedostępne dla przeciętnego zjadacza chleba. Amigii 10 lat temu się jeszcze po śmietnikach walały xD
@xandra: I #!$%@? z tego jak i tak gierki były wypuszczane na dyskietkach bo bieda a większośc rynku to było piractwo. Dlatego amigowcy
@Kryspin013: A dzisiaj są mocno w cenie bo pokolenie które za dziecka zarywało na nich noce chciałoby znów przeżyć te beztroskie chwile. Oczywiście nie da się tak ale to już nie jest problem samej Amigi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A dochodzą jeszcze jaja z kickstartami i innymi cudami i nagle się okazuje, że na swojej amidze nie możesz prawilnie gry odpalić pisanej na nią. Na C64 to chociaż sobie z telefonu zapuścisz.
Taka Cinema4D czy LightWave powstały na Amidze, podobnie jak pierwowzór Blendera. Były grabbery wideo i programy, które wykorzystywano w TV, choćby w Polsacie, jako alternatywy dla cholernie drogiego sprzętu. Ale przede wszystkim to był sprzęt do grania, który roznosił gównokonsolki pod każdym względem.
Jaja z kickstartami? xD Zaprawdę ośmieszasz się. 99% gier z A500 (Kickstart1.2/1.3) pójdzie na A1200 (3.0/3.1), problemy były, ale z crackami do nich,
I rozumiem sentyment ale nawet borg z retrogralni mówił, że pierdzieli to i w sumie już lepiej sobie emulator odpalić bo na fizyku obecnie jest tyle niepotrzebnego pierdzielenia się, że mu się nie chce xD
Ja miałem to "szczęście", że mimo, że grałem na tej A600 za gówniaka to jestem z takiego okresu, że praktycznie przewinęła mi się większość retro konsolek i komputerów z dawnych lat. Bo z jednej strony pykałem sobie na c64, pegazłomie i a600 a z drugiej strony gdzieś tam miałem dostęp do plejaka1 i 2, pc'ta i innych konsolek
@Kryspin013: I dlatego powstawały dopałki xD Nie w temacie? xD
Ty jesteś niezły ignorant bo najwidoczniej nie masz pojęcia, że dokładnie to samo dzieje się na retro konsolach. Przy czym na retro konsole wychodzi o wiele więcej gier np na NES-a w porównaniu z taką amigą rocznie - w tym sporo profesjonalnych tytułów na
@Kryspin013: A tego akurat nie wiedziałam, na portalach typu http://www.indieretronews.com/ czy http://pixelpost.pl/ jakoś o tym nie wspominają. Mogę źródło?
Owszem, ale ja jadę po Apple gdy było zwykłymi PCtami xD I fatalnie napisanym systemem. Systemem, który na Makach chodzi wolniej od Linuxa czy Windowsa
@Kryspin013: Cofam to! Upał rzucił mi się na oczy xD
@xandra: Zdajesz sobie sprawę, że ruskie karty na bazarach u nas były dostępne jak na NES-a przestały wychodzić dawno temu gry? Różnica między NES-em a pegazusem to jakieś 10 lat. Praktycznie mieliśmy od razu skok z pegazłoma do PS1. I ruskich kartów nie odpalisz na orygnalnej konsoli.
@Kryspin013: Ale zdajesz sobie sprawę ile było pirackich wersji konsol? xD To dopiero jest piractwo, pirackie karty na pirackich konsolach xD No ale przecież piractwo komputerowe na giełdach xDDD