Wpis z mikrobloga

• 1
@Czerwony_jak_WIG20 hołownia skończy tak wybitny ekonomista Ryszard, wejdzie do sejmu coś tak pogada wystąpi w telewizji , potem jakaś aferka i starzy wyjadacze wywalą go z własnej partii
  • Odpowiedz
@Czerwony_jak_WIG20 1. Odsunięcie PiSu i uprzątnięcie syfu który nam zgotował to pewnie z pół kadencji zajmie, więc to całkiem solidny punkt.
2. Co do programu to wyłożyli już kościół i transformację energetyczną, a resztę części jak gospodarka, służba zdrowia pojawi się niebawem, sam SH mówi że zaplanowali odsłanianie programu stopniowo, co jest z punktu medialnego świetnym pomysłem.
3. Przystawka PO jakże merytorycznie nic nie wnoszący argument.... I nie wymieniaj mi tu
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: czyli co? Intratne umowy na dostawę gazu od ruskich, przekręty na cmentarzach i polityka "głaskania" sąsiadów? Czy może orliki będziemy budować? Piszcie dalej, bo takie tematy to świetna okazja do powiększenia czarnej listy. Już SLD z Millerem na czele miało więcej rigczu niż Platforma. :D
  • Odpowiedz
@Czerwony_jak_WIG20: poza tym ja nawet o PO nie wspomniałem, wielokrotnie krytykowałem tę partię za złodziejstwo (przy czym PiS udowodnił że PO była całkiem uczciwa i kradła nie tak wiele xd). Napisałem o 25 latach czyli także o Millerze i SLD, także sobie przemyśl co ten okres łączy i nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałem. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: gdybyś napisał coś poza "kontynuacja tego, co było, bo super było", to może uniknąłbyś czarnej listy. xD Polityka to coś więcej niż "Kuchciński poleciał samolocikiem, więc mówmy o tym przez 4 miesiące w gazecie wyborczej". Gazoport, przekop Mierzei, CPK, WOT, dozbrajanie armii - to wszystko "niepotrzebne" z punktu widzenia bieżącej gospodarki, ale bardzo potrzebne w przyszłości. Podoba mi się taka polityka. PO w "longa" nie potrafiła, niestety. Pod tym
  • Odpowiedz
@Czerwony_jak_WIG20: nie napisałem że było super ale było dużo lepiej pod praktycznie każdym względem. Wcześniej, m.in. za SLD Millera. Ile są warte pisowskie inwestycje to pokazała Ostrołęka. Na CPK kolesie pilnują łąki od lat za grube pieniądze. Dozbrajanie armii? W co? W F-35 bo Wujek Sam kazał kupić? WOT? Po co?
  • Odpowiedz
Odsunięcie PiSu i uprzątnięcie syfu który nam zgotował to pewnie z pół kadencji zajmie, więc to całkiem solidny punkt.

@mrKuaku: Ale najpierw trzeba mieć jakiś pomysł, a w programie hołowni tego nie ma.
  • Odpowiedz
@Czerwony_jak_WIG20:

Gazoport, przekop Mierzei, CPK, WOT, dozbrajanie armii - to wszystko "niepotrzebne" z punktu widzenia bieżącej gospodarki, ale bardzo potrzebne w przyszłości.

Gazoport - tak.
przekop, cpk i wot - nie.
dozbrajanie armii - tak, tylko pis tego nie robi.
  • Odpowiedz
@Fidel1 no jak to nie ma ? Wyczyścić media publiczne, KRRiT, ujawnić przepływy pieniędzy rzad-kosioł, rozcentralizowac władze i poszerzyć kompetencje samorządów... Można by jeszcze wymieniać i wymieniać
  • Odpowiedz
@mrKuaku: I rozdawnictwo, czemu zapomniałeś o tym wspomnieć? Pierwsze do rzecz do "naprawy", to ograniczenie rozdawnictwa, a hołownia chce rozdawać jeszcze więcej.
  • Odpowiedz
@Fidel1 słuchaj 500+ i trzynastki są na razie nie do ruszenia bo każdy kto powie że je zniesie dostanie -10% w sondażach. Do tego potrzebna jest zmiana mentalności.

Co do górników to może i to nie najgorszy pomysł dać im minimalny gwarantowany dochód i pozamykać nierentowne kopalnie do których kupe dopłacamy.

Oczywiście trzeba by to przeliczyć. Co do pandemii to skoro zamykane są biznesy i ludzie są zwalniani to państwo powinno
  • Odpowiedz
@mrKuaku:

Co do górników to może i to nie najgorszy pomysł dać im minimalny gwarantowany dochód i pozamykać nierentowne kopalnie do których kupe dopłacamy.

To debilny pomysł. Nie rentowne kopalnie trzeba zamknąć, wypłacić odprawy zgodnie z zwolnieniami grupowymi i koniec. A nie jakieś debilizmy z wypłatami do emerytury.

Zapomniałeś wspomnieć ze hołownia ma w programie kolejne rozdawnictwo, podniesienie emerytury minimalnej i drastyczne podniesienie zasiłku dla bezrobotnych. Podwyżki dla nauczycieli, bez
  • Odpowiedz
@Fidel1 co do nauczycieli to jest to również powiązane ze zmianą systemu szkolnictwa. A nauczyciel godnie zarabiający będzie miał więcej jakości i motywacji żeby wyszkolić dzieci.

Dochód minimalny dla górników to jest pomysł jak sam zauważyłeś, jeden z wielu dotyczących rozwiązania sytuacji z węglem. Ale też Hołownia zaznacza że po przejęciu władzy trzeba zrobić audyt państwa i dopiero w tedy konkretnie poprzeliczac ile i na co przeznaczyć.

Co do emerytur mówi
  • Odpowiedz
@mrKuaku:

co do nauczycieli to jest to również powiązane ze zmianą systemu szkolnictwa. A nauczyciel godnie zarabiający będzie miał więcej jakości i motywacji żeby wyszkolić dzieci.

Nigdzie tam nie ma likwidacji przywilejów wynikających z KN.

Dochód minimalny dla górników to jest pomysł jak
  • Odpowiedz
@Fidel1 okej ty to wiesz, ja to wiem, i pewnie reszta osób poniżej 30 roku życia też wie że system emerytalny jest nie sprawiedliwy i nasze pokolenie będzie płacić więcej i dostanie mniej niż obecni emeryci.

I co z tego ? Wielkie nic. Nikt nie odważy się majstrować przy obecnym systemie emerytalnym bo to jest bilet do politycznego grobu.

SH to doskonale wie i subtelnie podkreśla że najpierw ludzi trzeba uświadomić
  • Odpowiedz