Wpis z mikrobloga

Jak poznać, że przegub jest do wymiany?
Nie ma luzów przy obrocie, natomiast są luzy przy wyciąganiu podłużnym tego wielowpustu.
Podczas jazdy na drobnych nierównościach coś grucha (ale nie wiem, czy to nie cos innego). Jeden stuka przy skręcaniu, drugi nie.
Wymieniac oba? Jednego to żal na złom oddawać, bo już 15 lat ze mną (być może oryginalny, bo ma cos jakby znaczek audi (a może to numer) i oznaczony WST.

#mechanikasamochodowa
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n_____S: Już wyjęte i się zastanawiam, czy wstawić tego lepszego, czy kupić oba nowe.
Sugerujesz, ze stukanie może pochodzić z tego przegubu przy skrzyni? On się chyba nie rusza podczas skręcania.
  • Odpowiedz
Przegub jak mniemam zewnętrzny - czyli przy kole a nie przy skrzyni?
Dla zewnętrznego 100% sygnał to głośne terkotanie przy max skręcie i brak terkotania przy prostych kołach. Dotyczy przegubu od strony w którą się skręca - bo kąt załamania przegubu jest większy.

Co do wielowpustu przegubu zewnętrznego - nigdy nie widziałem, żeby na półosi, czy w piaście ten wielowpust się przesuwał wzdłużnie. W piaście jest przykręcony i to mocno, a półoś
hatecraft - Przegub jak mniemam zewnętrzny - czyli przy kole a nie przy skrzyni?
Dla...

źródło: comment_1618751687SojLPWnRIQOFi8rI9Y6oiI.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@hatecraft: Chodzi mi o luz już po wymontowaniu. Jest największa część, w niej beczułkowaty walec z otworami i w samym środku gniazdo z rowkami na półoś (wszystko połączone kulkami). Luzy są jak rozciągać przegub. Nie ma luzów przy obracaniu.

Natomiast, o ile sobie przypominam to są lekkie luzy jak ciągnąć (z jednej strony odłączoną) półoś - luzy na przegubie przy skrzyni.
Na razie zakupiłem jeden przegub - porównam z tymi,
  • Odpowiedz