Wpis z mikrobloga

Czy jeżeli pracodawca nie wypłacił mi wypłaty w terminie a chcę odejść od niego to na drugi dzień muszę przychodzić do pracy jeśli na umowie mam 14 dni wypowiedzenia? Czy mogę rozwiązać z jego winy. Generalnie chłop nie wypłaca ludziom po kilka miesięcy wypłaty dlatego chcę uciekać od razu po 1 dniu opóźnienia i nie czekać. Nie wiem jak to działa na umowie zlecenie ale właśnie upłynął czas na wynagrodzenie

#praca #pracbaza #prawo
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@zozol1950 jeśli nie płaci w terminie to nic cię nie obowiązuje. Po prostu p--------z typa bo też masz zobowiązania w życiu a frajer łaski nie robi że ma wypłatę dać w terminie. Wchodzisz do niego i tak : Rozmowa jest nagrywana, proszę o wypłatę całościową wynagrodzenia której nie otrzymałem w terminie i oznajmiam że chwilą obecną z powodu Pańskiej nie wypłacalności odchodzę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lucider5 no właśnie nie wiem jak to jest na umowie zleceniu ale bardzo mi zależy żeby nie pracować ani dnia dłużej u tego człowieka, na GoWork same negatywne opinie 1 gwiazdka i każdy pisze o wynagrodzeniu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zozol1950: trzeba było od razu pisać że umowa zlecenie to możesz wypowiedzieć w każdym czasie chyba że zapisy umowy inaczej mówią
  • Odpowiedz
@zozol1950 to masz zlecenie a nie umowę? Jak tak to co do zasady nie ma okresu wypowiedzenia, chyba że masz taki w umowie to chyba musisz się tego trzymać. Umowę można wypowiedzieć z ważnych powodów, ale wtedy chyba i tak obowiązuje okres wypowiedzenia
  • Odpowiedz
@Jade jak to jest na zleceniu, jeżeli ma w umowie okres wypowiedzenia i ważny powód do wypowiedzenia że zlecenidawca nie płaci? Musi trzymać się okresu wypowiedzenia czy tak jak na UOP może wypowiedzieć bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy?
  • Odpowiedz
@zozol1950 jakbyś miał UOP to mógłbyś wypowiedzieć umowę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy, na zleceniu chyba tak nie można ale poczekaj jak odpowie ktoś kto się na tym zna. No i do wypowiedzenia zlecenia co do zasady jako zleceniobiorca musisz mieć ważny powód bo inaczej płacisz za straty wywołane wypowiedzeniem, ale nie płacenie za zlecenie to raczej jest taki powód
  • Odpowiedz
  • 0
@Lucider5 generalnie to ja już wypowiedziałem umowę z powodu zmiany pracy, ale nie chce pracować ani dnia dłużej za darmo żeby potem walczyć jeszcze o pieniądze
  • Odpowiedz