Wpis z mikrobloga

Czy jeżeli pracodawca nie wypłaci mi pieniędzy w terminie mogę od razu rozwiązać umowę? Generalnie niestety znalazłem sobie pracę dorywczą jako kierowca w której szefuncio nie wypłaca kasy od dwóch miesięcy, a teraz wymienił całą ekipę. Zdobyłem kontakt do tamtych chłopaków i niestety pip nic mu nie robi gdyż "jest dla nich nieuchwytny" z powodu że mieszka gdzie indziej niż adres zameldowania, pracuje w kilku miejscach i ma jednoosobową działalność. Na pieniądze niestety nie liczę tylko zastanawiam się czy muszę odczekać ten okres 14 dni który mam na wypowiedzenie (zapis w umowie) czy odczekać te kilka dni jak nie wypłaci i uciekać na drugi dzień. Generalnie gość ma sporo za uszami brak przerw, kwota niższa niż najnowsza krajowa, brak książeczek w garmazerce itp
#praca #prawo #pracbaza #januszebiznesu
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zozol1950 popracuj za darmo jeszcze 2 miesiące. Na pewno wszystko wyrówna.

Ludzie, dlaczego nie macie do siebie szacunku? mnie po max 3 dniwch spóźnienia z wypłatą nie zobaczyłby w firmie do momentu aż nie będzie przelewu.
  • Odpowiedz
  • 0
@MrPickles no ja tam pracuje od 3 tygodni za tydzień w teorii powinna być wypłata, ale dziś chłop nie miał nawet na tankowanie, jak wypowiem umowę teraz to mam 14 dni a wypłatę w teorii za kilka dni więc się zastanawiam czy jak nie dostanę w terminie na drugi dzień mogę s--------ć, a jak dostanę to i tak uciekam bo nawet ludzie którzy zatrudniają jego mówią, że ten człowiek się nie
  • Odpowiedz
@zozol1950 Zatem sorry ze z góry Cię z------m ( ͡° ͜ʖ ͡°) dokumentuj dobrze ze pojawiasz się w pracy. Ale lepiej poczekaj aż Ci nie wypłaci i rozwiąz umowę z winy pracodawcy. Choć doczytaj dokładnie w kodeksie kiedy możesz to zastosować. Jaka masz umowę? O pracę, zlecenie?
  • Odpowiedz
  • 1
@MrPickles mam wszystkie zdjęcia grafiku na którym jestem podpisany dodatkowo właściciele nie będą robili mi problemów bo oni sami chcą go dojechać bo tracą samych dobrych kierowców przez niego i mi kibicują, z tym że tak jak mówię zgłaszali go do pipu już i niestety nic nie zdziałali
  • Odpowiedz
@MrPickles: 3 dni rypalbyd za darmo? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ty tez siebie nie szanujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) w ogole nie powinien sie stary s-------n spozniac tylko wyplacac na czas. Gowno mnie obchodza jego wymowki ja tez mam zycie i rachunki do oplacenia. Takich s---------w to trzeba im napluc na ryj i patrzec czy rowno splywa po tej s------------j mordzie
  • Odpowiedz
3 dni rypalbyd za darmo? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@smacznyy:
pojedyncze, nawet kilkudniowe opóźnienie w wypłacie, nie uzasadniałoby wypowiedzenia umowy o pracę z winy pracodawcy (jeżeli oczywiście nie byłoby innych wskazań, że tej wypłaty nie będzie).
  • Odpowiedz
@eaxene: Jeden dzien opóźnienia i wstrzymuje dostarczanie swoich usług firmie (czyt przestaje pracować dopóki nie otrzymam zapłaty za poprzedni miesiąc) opłaty za cos musze zrobic, uslugodawcy za energie czy inna wode tez nie beda czekac na swoje tylko od razu odetna dostep fo wody
  • Odpowiedz
czyt przestaje pracować dopóki nie otrzymam zapłaty za poprzedni miesiąc

@smacznyy:
jak wspomniałem, jeżeli to "wytłumaczalny" incydent (typu: 10 dnia miesiąca tj. w dniu wypłaty, padła strona banku i nie można było wysłać przelewu) to nie za bardzo widzę podstawę by nastepnego dnia odmówić świadczenia pracy.
Co do wody czy energii to nikt ci od razu nie odcina ich.
  • Odpowiedz
@eaxene: W przypadku dostawy energii na brak platności reagują dosyc szybko i nie są pobłaźliwi np tauron i po miesiacu jak nie zapłacisz, to odcinają dostep. Przy wodzie to bylo jakos po trzech miesiàcach. Tak czy siak spóźnienia nie sa mile widziane
  • Odpowiedz