Wpis z mikrobloga

Śmieszą mnie te wpisy wolnościowych ludzi piszących, że ich dane pójdą w świat przez #spispowszechny. Więcej można się dowiedzieć z ich kont na mediach społecznościowych niż z informacji, które trzeba podać w tym spisie, ale no wiadomo - wyłudzanie danych.

#j--------e #heheszki #polska #szury
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TantnisKrzyzowiaczek: powiedziałbym, że wykop się kwalifikuje jako medium społecznościowe więc masz takie konto.

Media społecznościowe to m.in. serwisy społecznościowe, blogi, biznesowe sieci społecznościowe, fora dyskusyjne, mikroblogi, portale umożliwiające udostępnianie zdjęć, nagrań wideo czy recenzowanie produktów/usług oraz zakładki społecznościowe[11].
  • Odpowiedz
@slepauliczka: Patrząc na to, jakie środki zabezpieczeń się stosuje w publicznych systemach teleinformatycznych, to trzeba sobie powiedzieć, że jest to kolejne źródło podatne na ataki.
GUS zapewnia, że dane są anonimizowane, ale nie jest w stanie wskazać, w którym momencie i w jaki sposób.
TBH, moje dane fruwają już w tylu miejscach, w tym publicznie dostępnych rejestrach, że jakoś mnie to nie wzrusza, ale rozumiem osoby, które mają obawy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@slepauliczka: cokolwiek za co się pis zabrał było koncertowo s---------e, zresztą w poprzednich wpisach nie było ani kar, ani tak perfidnie wchodzących w cudzą prywatność pytań
implikowanie że ktoś kto ma coś przeciwko temu jest szurem to jak twierdzenie że ktoś kto szanuje homoseksualistów z pewnością lubi w dupę
  • Odpowiedz
w poprzednich wpisach nie było ani kar

@Pangia: oczywiście, że były.
Art 23 ustawy o spisie w 2011:

Art. 23. Kto:1) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 8 ust. 3 i 4 nie przekazuje posiadanych danych objętych spisem,2) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 9 ust. 1 odmawia udzielenia ścisłych, wyczerpujących i zgodnych z prawdą odpowiedzi na pytania doty-czące danych określonych w ustawie i załączniku do rozporządzenia nr 763/2008— podlega
  • Odpowiedz
ja bardziej bym się bał bezpieczeństwa systemu informatycznego i tego że ktoś użyje moich danych do, chociażby, wzięcia kredytu na mnie.

@tylkostrimi: ktore tam dane pozwola na wziecie kredytu na ciebie? Bralem kredyt i nikt mnie nie pytal ani o wyznanie ani o przynaleznosc etniczna.
  • Odpowiedz
bardziej mnie martwi że te dane trafią do rządu

@bruuh: trzeba byc naiwnym, zeby sadzic, ze rzad juz nie ma tych danych. Spis ma jedynie je potwierdzic.

To jak oni to zrobili, niestety inna sprawa, komunisci z pisu potrafia wszystko s--------c. Sam spis uwazam za nienajgorszy pomysl, bo statystyki skads trzeba brac.
  • Odpowiedz
A gdzie ja o wyznaniu pisałem? Mowa o tzw danych wrażliwych, które przecież wprowadzasz do systemu.

@tylkostrimi: Nigdzie, ale jest to jedno z pytan, ktore mozna uznac za wrazliwe w spisie. Nie jest ono jednak podstawa do wziecia kredytu. Dalej czekam na te dane, ktore pozwola wziac kredyt. Podpowiadam, pesel nie jest dana wrazliwa, moj mozna poznac na przyklad przegladajac ksiegi wieczyste, niektorych przedsiebiorcow czy udzialowcow w KRS. Dane zamieszkania
  • Odpowiedz
  • 1
@TantnisKrzyzowiaczek no to jeśli nie pracujesz na kasie w Biedronce to pewnie i tak twoje dane gdzieś latają. Ja np w pracy jestem w systemie i każdy w Polsce w branży to widzi, łącznie z moim numerem dowodu i co z tego? Jakoś nie widzę, żeby na tych ludzi ktoś kredyt brał albo, żeby te dane wyciekaly
  • Odpowiedz