Wpis z mikrobloga

Chyba złapałem bolerioze, byłem w sobotę na dłuższym spacerze a w niedzielę około 12 w południe, znalazłem kleszcza. W sumie nie chcący, bo podrapałem się po nodze i myślałem, że to jakiś strup a tu zonk. Zaczerwienienie jak na zdjęciu, czuję, że chyba mam gorączkę bo jest mi zimno mimo, że leżę już chwilę pod kołdrą, jutro będę atakował do lekarza( ͡° ʖ̯ ͡°) Sam kleszcz nie był jakiś najedzony a jak go zabiłem to nie wypłynęła z niego żadna krew
#lekarz #medycyna
odwrocone_ytrewq - Chyba złapałem bolerioze, byłem w sobotę na dłuższym spacerze a w ...

źródło: comment_1616974309FkInsnamaftgPovDxt7zJI.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@odwrocone_ytrewq: Złapałem to k------o 3 lata temu i rumień był na pół łydki, wręcz siny.
Wizyta w szpitalu chorób zakaźnych i dwa miesiące antybiotyków.Powiklania to trądzik różowaty, ale na szczęście w lagodnej formie uff.
  • Odpowiedz
@odwrocone_ytrewq: Spokojnie. Skoro wyjąłeś go dziś - to to nie jest rumień a odczyn po ukąszeniu. Powinno zniknąć jutro, pojutrze. Rumień z reguły pojawia się po ok. 1-2 tygodnie po ukąszeniu. wygląda inaczej (jak tarcza), ma ok 4-5cm średnicy lub więcej, powiększa się i znika baaaaaaardzo powoli. Wcześnie wychwycona borelioza jest całkowicie uleczalna i wystarczy doksycyklina przez 2-3 tygodnie.
I żadnego kleszcza z sobą nigdzie nie noś. Boże, co za
  • Odpowiedz