Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 18
@T0F1K: że przerzucanie obowiązków podatkowych na podatnika bezpośrednio jest nieefektywne i dodatkowo zajmujące dużo czasu i stresu? Płatnik ma narzędzia i kadry kompetentne do poprawnego rozliczania wynagrodzeń, a szeregowy pracownik nie ma.
  • Odpowiedz
@Koliat: Przedsiębiorca mógłby to wszystko obliczyć, ale chciałbym zobaczyć mine Polaka, który musi oddawać 40% swojej pensji na sam start. W zasadzie chodzi mi o zrobienie samego przelewu.
  • Odpowiedz
@T0F1K: Wydaje mi się, że na wykopie wiele osób ma się za nie wiadomo jak oświeconych i nie docenia wiedzy przeciętnego Polaka - bo większość Polaków raczej wie, że jego pracodawca też płaci składki i wie mniej więcej ile, no bo na przykład raz na jakiś czas do każdego przychodzi list z ZUS w przewidywaną emeryturą i wyszczególnieniem składek od pracownika i pracodawcy. Takie przerzucenie obowiązków nie miałoby więc prawie
  • Odpowiedz
  • 3
@T0F1K Nie poprosić, mnie urząd nie będzie prosił o przelew tylko to ma być mój obowiązek. Tak samo powinno być z zyskiem pracodawcy.
  • Odpowiedz
@azen2: Jest pewna część Polaków (jest ok. 15-20%), która twierdzi, że nie płaci żadnych podatków. To byłoby świetne otrzeźwienie dla niektórych, którzy myślą, że rząd ma jakieś pieniądze. Na dodatek uchroniłoby to w jakimś stopniu zwiększanie podatków dochodowych, ponieważ w razie gdy któraś partia chciałaby to zrobić, spotkałaby się z dużym oporem społeczeństwa.
  • Odpowiedz
@T0F1K: Około 15% Polaków jest albo biernych zawodowo albo bezrobotnych - ci ludzie nie płacą PIT ani CIT, nie dziwię się im więc, jeśli w takim sondażu stwierdzą, że nie płacą żadnych podatków. Zaraz pewnie pomyślisz, że przecież płacą VAT przy zakupie wszelkich produktów, a przecież każdy coś kupuje, ale moim zdaniem to bardzo naciągane podejście, bo mimo że VAT jest wliczony w cenę produktu i kupujący musi go pokryć,
  • Odpowiedz
@azen2: W tym pomyśle chciałbym w zasadzie nauczyć ludzi pewnego zarządzenia swoimi pieniędzy i uświadomić społeczeństwo, że pieniądze na które idą szpitale, żłobki, urzędy nie biorą się znikąd. Moim zdaniem pracodawca powinien wystawić dokument ile konkretnie pracownik musi przelać podatku do US.
  • Odpowiedz
Co wykopowa lewica sądzi o wypłacaniu pensji brutto zamiast netto?

@T0F1K: a co wykopowa prawica sądzi o wręczaniu obywatelom już opłaconych rachunków za korzystanie z usług publicznych (np. za przejazd drogą, wizytę u lekarza czy wizytę w urzędzie)?
  • Odpowiedz
  • 3
@Gaku745 Dokładnie. Bardzo chciałbym jako pracownik zobaczyć taka rozpiske ile na mojej pracy zarobił prywaciarz. Żyłowanie pracowników bardzo szybko by się skończyło.
  • Odpowiedz
to idź sam zabierać tą "nadwyżkę" skoro to takie proste, możesz nawet rozdać ubogim XD.

@decentralizacja: ale co ma ocena moralna do tego, czy coś jest proste czy nie?

Jak ktoś skrytykuje np. Turków za ludobójstwo Ormian, to też napiszesz "a co, myślisz że porządne ludobójstwo jest proste"?
  • Odpowiedz