Wpis z mikrobloga

Zgadnijcie kto znów ma problem? Tak, to ja, typ niepokorny, nikt nie wie co we mnie tkwi, ten sam choć niepodobny, kochanie wybacz mi.

Tym razem mam dwa problemy. Uno, to że zrobiłem sobie model w nowym "zapisie". I próbowałem go przenieść do dae i wrzucić do innego projektu, ale nie zapisywały mi się shadery czy wgl tekstury. Model był okej. Da się jakoś to "naprawić"?

Dwa, postanowiłem, że użyje Proxy do renderowania, czyli mojego kolegi z 2080ti. Niestety jak wrzucił projekt do siebie, to wszystko zrobiło się różowe. Ale teoretycznie wszystko się zgadzało. Kolory oświetlenia etc.

Pytanie plusowe, da się jakoś zoptymalizować projekt? Bo nawet dość prosty projekt dostaje u mnie wylewu przy włączeniu tekstur, a mam teoretycznie view z teksturami max 512px.

Coś co chciałem przenieść jako pic, dla uwagi.
#blender #codzienneproblemyzyciowezgtx970
J_C2_RPK - Zgadnijcie kto znów ma problem? Tak, to ja, typ niepokorny, nikt nie wie c...

źródło: comment_1616598125NtSm9WiUdFaS2I37ipiaTy.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@J__C_2_RPK: Plus plus, niektóre skróty klawiszowe u mnie nie działają. Na filmikach na yt, ludzie klikają jakieś magiczne rzeczy i elegancko wszystko zaznaczają. Mam nawet wtyczkę do szybszego przydzielania tekstur etc, ale skrót który ma za to odpowiadać... Nic nie robi xD Trzeba coś odkliknąć w ustawieniach?
  • Odpowiedz
@J__C_2_RPK: Blender stara się trzymać ścieżki do zasobów relatywne względem pliku blend, więc przenoszenie np. folderu z projektem i teksturami powinno śmignąć. Jeśli jednak masz tekstury w innych miejscach, to alternatywnie można wszystko wciagnąć do pliku blend: file -> external data -> pack all into .blend

Natomiast z tego co miałem okazję "słyszeć" tak spakowany plik będzie się wolniej renderował, niż w przypadku gdy tekstury są jako osobne pliki na
  • Odpowiedz
@J__C_2_RPK: Blender akurat nie jest zbyt dobry w komunikowaniu przyczyn tego typu rzeczy. Zakładam, że może masz w tej scenie coś, z czym by sobie nie poradził przy takim pakowaniu (choć nie mam pojęcia co to by mogło być). Jeśli nowa pusta scena ma tę opcję dostępną, to by potwierdzało taką przyczynę. Wtedy próbowałbym stopniowo np. usuwać elementy ze sceny i sprawdzać, czy opcja w pewnym momencie stanie się aktywna.
  • Odpowiedz