Aktywne Wpisy

mickpl +868
Temat nieruchomości w Polsce znam od a do z i powiem Wam mirasy, że jeszcze nigdy nie brzydziłem się politykami tak jak teraz, kiedy słucham kolejnych tłumaczeń o potrzebnie pchania 0% XD
Jest zgoda od prawa do lewa, aby koncertowo wydymać całe pokolenie, które stało za nimi wieczorami w Jagodnie. Tylko po to, aby misiaczki sponsorzy kampanii nie byli w plecy, w oparach paraekonomii, że gospodarka się inaczej zawali.
Takiego soczystego plaskacza
Jest zgoda od prawa do lewa, aby koncertowo wydymać całe pokolenie, które stało za nimi wieczorami w Jagodnie. Tylko po to, aby misiaczki sponsorzy kampanii nie byli w plecy, w oparach paraekonomii, że gospodarka się inaczej zawali.
Takiego soczystego plaskacza

Njal +290
42 butelki za 2 złote 10 groszy w butelkomacie Lidla, szedłem przez całe osiedle obładowany siatami z pustymi pojemnikami po sokach jak menel, a końcowo wyszedłem na tym nawet gorzej niż pan Mietek ponieważ w lokalnym warzywniaku za szkło po Perle placą 20 groszy a ja dostałem 5 groszy od butelki - w Niemczech za tyle plastiku dostałbym rabat na jakieś 20% koszyka zakupowego, no ale Polaczka można dymać
#ekologia
#ekologia
źródło: temp_file6374915349409107727
Pobierz
![[Powojnie] Reparacje od Niemiec. Odszkodowania za II wojnę światową.](https://wykop.pl/cdn/c3397993/2818cb63eafb5e1b2c79bb43e603d76b5e91edd59262348480cd38f41bdfb588,q80.jpg)

Z jednej strony czytam, że pracownicy wypracowują kilka razy więcej zysku niż dostają wynagrodzenia.
Z drugiej strony czytam, że nie da się prowadzić firmy godnie płacącej pracownikom i oferującej produkty/usługi wysokiej jakości bo to oznacza wyższe koszty i konieczność podniesienia ceny produktu/usługi co implikuje wykoszenie z rynku przez januszy, którzy płacą słabo, nie dbają o jakość i dzięki temu mogą oferować niższe ceny (to ma być kontrargument na "to sam załóż firmę").
Skoro pracownik przynosi tyle hajsu to zamiast podnosić ceny można przecież zrezygnować z części swojego zysku. Jeśli janusz np. zatrudnia dwudziestu pracowników, wypracowujących 10 tys zysku na łebka, a płaci im 3 tys to nic nie stoi na przeszkodzie abyś antykapitalisto ty w swej firmie płacił 7 tys, wydawał 50tys/mc aby podnieść jakość produktu i przy tym nie podnosił ceny swej oferty. Nadal będziesz miał zysk, co prawda sporo niższy, ale przecież to tym lepiej bo będzie on zbliżony do wynagrodzeń, które wypłacasz, zatem sprawiedliwszy. Co więcej to ty będziesz wykaszał januszy z rynku bo twój produkt będzie lepszy za tę samą cenę. Tyle różnych korzyści...
1. Zapewnisz wielu osobom wyższe pensje
2. Zrobisz dobrze konsumentom
3. Dasz popalić burżujom
4. Zwiększysz swoje dochody
5. Przyczynisz się do budowy sprawiedliwszego społeczeństwa
Jeśli nie chcesz zrobić tego dla siebie, zrób to dla innych!
#antykapitalizm #kapitalizm #bekazlewactwa
źródło: comment_1616544657UH1tBbRNYmrJ5I5W8bIP8x.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Ta teoria jest dobra tylko ludzie nie chcą się do niej dopasować nie wiedzieć czemu. Widać są głupi, albo wolą mniej zarabiać"
@stdmat: od tego on jest