Wpis z mikrobloga

#geodezja #swiatlowody #swiatlowod #technologia #internet
Firma Nexera buduje sieć światłowodową kilkaset metrów od mojej działki, czy jest opcja dogadaćsię z takim gigantem na dociągnięcie światłowodu, lub dogadanie z operatorem typu #orange na dociągnięcia kawałka sieci? Jakie zasady wchodzą w grę? Chętnych nas kilkoro i jest chęć partycypacji w kosztach.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KobyleCaco: to szukaj lokalnego dostawcy internetu, może za dopłatą 2-3 tys dla kilku zrobi projekt i podciągnie światłowody. Najdroższe jest odtwarzanie nawierzchni (bruk, asfalt).
  • Odpowiedz
@KobyleCaco: Nie za bardzo. Nexera podpina tez dodatkowe adresy jednak czy zrobia to niedlugo, za kilka lat, ciezko powiedziec. Orange juz w ogole nie bedzie inwestowal sam z siebiechyba, ze pobaiwsz sie w lacze na firme i tak wtedy pewnie zrobiliby jakies zamowienie na Nexera. Jesli Nexera ma podlaczone lub bedzie podlaczac adresy Orange samo nie zbuduje infrastruktury tylko polega na Nexerze.
@kopyrta: 2-3 tysiace, na pewno ktos
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: @KobyleCaco: take pier*olenie... szukanie na wypoku odpowiedzi co i jak zrobi prywatna firma... gorzej jak wróżenie z fusów... dzwonic i pytac... w popc jest pewna elastyczność co do adresów ale to musi projektant i kierownik projektu zdecydować...
  • Odpowiedz
@kopyrta: To nie jest p---------e, prywatna firma ktora opiera sie na przetargu i dotacjach unijnych wiec sa ograniczenia. Elastycznosc jest po to zeby nie podpinac martwych czy zdublowanych adresow a nie robic komus dobrze do kogo trzeba ciagnac kilkaset metrow kabla. Budowac to oni moga dla biznesu, wtedy Orange czy inne T-Mobile tez beda probowali zgarnac wiecej kasy za instalacje czy abonament. Swoja droga ile osob znasz ktore beda placic
  • Odpowiedz
@KobyleCaco: stawka liniowa za metr sieci z kopaniem/przeciskiem/odtworzeniem to jest około 12-15zł/m... tyle biorą ekipy które robią prace terenowe... sam światłowód (DAC 2J) to jest 90gr/m. Do tego koszt zajęcia pasa drogowego, projekt, geodezyjna obsługa... A może da się po słuchach sieci elektroenergetycznej?
Dlatego dla pojedynczego domostwa to średni biznes, no chyba ze to firma to inne opcje (rozliczenia budowy i usługi). Jak możesz to zbierz kilka domostw albo zaproponuj
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: hehe generalnie to robię w branży budowlanej, a prace ziemne ogarniam, mam też skąd wziąć sprzęt, ale raczej jestem za mały żeby mieć zgodę na połączenie się z czyjąś siecią światłowodową, pewnie i kierownika teletechnicznego bym musiał ogarnąć
  • Odpowiedz
@KobyleCaco: No i co z tego, ze ogarniasz? Bedziesz to wszystko organizowal, kupowal na pojedynczy przypadek? Zrobic to sobie mozesz peszla w domu czy do płotu zeby instalatorom bylo wygodniej a je kombinowac z taka akcja jednorazowo. Operatorzy tez sie nie chca bawic w takie dziwne rzeczy, oni podciagna lacze do domu czy pod plot i maja spokoj.
  • Odpowiedz
@KobyleCaco: Co ma niby znaczyc ten komentarz? Nie widzisz w tym potencjalnego problemu jakby kazdy chcial gdzies klasc swoje kable i brac usluge od operatora "w terenie"? W Cos takiego nawet czesc firm (klientow operatorow sie nie bawi). Problem nie jest firma tylko z konkretnym adresami, jesli nie rozumiesz o co chodzi tez nie zastanawiaj sie za bardzo ani nie wypisuj swoich domyslow. Adresy ustalally urzedu do przetargu, czesc adresow
  • Odpowiedz
@KobyleCaco: Pewnie każdy dostawca by ci to zrobił. Problemem są kwoty. Za dociągnięcie światłowodu do mojego domu (75-100m) wszyscy chcą 20-25 tys zł. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: nie napisałem że zaraz wykopię światłowód, nie wyglądasz na kogoś kto się zna, co najwyżej na jakąś biurwę z firmy która kiedyś miała doczynienia ze światłowodem. Szukam pomocy i wskazówek, a nie januszowego gadania że się nie da ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz