Wpis z mikrobloga

Może wystarcza wam darmowy Avast?

@Koichi: bez sensu korzystać z darmowych antywirusów, a nawet płatnych, skoro jest Windows Defender... Aktualnie nic lepszego na Windowsa nie ma i nie zamula systemu. Do każdego natywirusa trzeba dodać jeszcze trochę mózgu.
  • Odpowiedz
@Koichi: Win Defender jest obecnie całkiem dobrym programem antywirusowym, śmiało konkuruje z darmowymi i nawet częścią płatnych rozwiązań. Jak wiesz co nieco jak używać komputera, a raczej czego nie robić, nie robisz bardzo ryzykownych rzeczy, to spokojnie wystarczy.
  • Odpowiedz
A czy jest jakiś problem jak ma się Defendera + jakiś darmowy antywirus (korzystam z Avira)? Chodzi mi o to czy dzięki temu mam podwójną ochronę czy raczej te programy mogą same sobie przeszkadzać i instalując Avirę nic nie zyskałem.
  • Odpowiedz
A czy jest jakiś problem jak ma się Defendera + jakiś darmowy antywirus (korzystam z Avira)? Chodzi mi o to czy dzięki temu mam podwójną ochronę czy raczej te programy mogą same sobie przeszkadzać i instalując Avirę nic nie zyskałem.

@xszefo: używanie dwóch antywirusów na raz jest wysoce niezalecane. O ile dobrze pamiętam, jak zainstalujesz dodatkowego antywirusa, to Defender powinien być automatycznie wyłączony, jeżeli nie, to powinieneś go wyłączyć sam.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Koichi: sam Defender nie wystarcza, ja do zestawu mam malerwerbytes z jakaś wieczną licencją i jest git nie raz już wykrywał jakiś syf
  • Odpowiedz
@Kien: stało się to na oko 1,5 roku temu z Win 10.
Wcześniej miałem kasperskiego, skończyła się licencja - poczytałem czy jest sens antywirusa kupować i dużo wypowiedzi było takich jak Twoja, więc olałem.

Ataki przyszły (nie pamiętam dokładnie) w 3-6 miesięcy i naprawdę, prawie "ukradli" moją internetową tożsamość gdzie się dało.
Gdyby nie fakt uwierzytelnień dwuetapowych tu i tam to bym dzisiaj mógł być w dużo gorszym
  • Odpowiedz
@huudyy: właściwie jedyną rzeczą która mogła to spowodować to... "testowanie" produktów autodesku. Wiesz, ten hinduski wydawca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz