Wpis z mikrobloga

• 1
Mireczki, czy dbacie jakoś szczególnie o swój lakier w rowerze? Stosujecie folie ochronne, czy olewacie to?

Wiadomo, że rower nie jest eksponatem i jest do jeżdżenia, ale myślę że większość z nas przesadnie dba o wygląd swojego sprzętu, szczególnie od razu po zakupie :D

Właśnie miałem jakieś ryski na matowym lakierze i z głupoty próbowałem je trochę polerować. Teraz w tym miejscu lakier zamiast być matowy, świeci się :D jest jakiś sposób na zmatowienie tego miejsca?

#rower #lakiernictwo #lakier
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kostly: ja mam powłokę ceramiczną i sprawdza się świetnie bo brud praktycznie nie przylega a gdy już się go trochę zbierze to wystarczy opłukać wodą i nie musi to być woda pod ciśnieniem
  • Odpowiedz
  • 1
@kostly: sam zrobiłem, k2 gravon permanentna, 3 warstwy, ważne żeby docierać każdą warstwę po około 3 minutach od nałożenia. Koszt około 200zl, ale zużyłem może 10 procent opakowania więc jeszcze zostanie na samochód :D
  • Odpowiedz
  • 1
@kostly: podstawa to nakleić coś porządnego w miejscu styku pancerzy/ przewodów z główką ramy. Bo inaczej bardzo szybko w tym miejscu będzie paskudna szrama.
Dodatkowo na pancerze można założyć gumki ochronne, niektóre nowe rowery np. z Deca mają to oryginalnie.
Jeśli uprawiasz jakiś bikepacking, to warto okleić w miejscach w których torby/paski stykają się z ramą.
Jak masz przerzutkę bez sprzęgła, to oczywiście warto zabezpieczyć fragment dolnego trójkąta o który
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Gawith_Apricot raczej liczę, że ten mały, błyszczący fragment po kilku wypadach zmatowieje, no ale zobaczymy xD

@Cementoasfalto bardzo dziękuję za świetne wskazówki. Poszukam odpowiedniej folii zabezpieczającej i zastosują zgodnie z instrukcją.
  • Odpowiedz