Ustawiłem http2, php-fpm niby działa, strona statusu php pokazuje że załadowane, wordpress też tego używa, jednak gdy wpiszę php -i | grep "php.ini" - wyskakuje konfig z php7.4-cli nie php7.4-fpm. Przez to nie mogłem edytować max wielkości pliku.
Teraz dopiero zadziałało, zmieniłem config od php7.4-fpm, zrestartowałem apache i php7.4-fpm i teraz łapie normalnie. Dalej dla mnie to jest czarna magia i nie rozumiem czemu to działa.
okej, czyli to wszystko działa jak trzeba, tylko ja tego nie rozumiałem, bo teraz edycja konfigu php-fpm zaskoczyła i działa to co chciałem osiągnąć, czyli zmienić max rozmiar pliku do uploadu. Czyli jest git i ma tak być XD
@Mirasek_Ogorasek: fpm wymaga przeładowania po zmianie ustawień (przeładowanie apache nic tutaj nie da), podobnie php wbudowane w apache, cli natomiast jest odpalane od zera (więc od razu łapie nowe ustawienia)
#pytanie #pomocy #php #webdev #linux #informatyk
Teraz dopiero zadziałało, zmieniłem config od php7.4-fpm, zrestartowałem apache i php7.4-fpm i teraz łapie normalnie. Dalej dla mnie to jest czarna magia i nie rozumiem czemu to działa.
Configuration File (php.ini) Path => /etc/php/7.4/cli
Loaded Configuration File => /etc/php/7.4/cli/php.ini
phpinfo();, bo w tej chwili wyświetlasz sobie konfigurację z command lineOtwierasz PHP.ini wyszukujesz:
Max-post-size
Max-upload-file-size
I oba zamieniasz (nazwy zmiennych pisane z pamięci) na przykładowo 200M.
Restart Apache i gotowe.
Jedno domyślnie na chyba 8mb a drugi 20, ale to też z pamięci pisane