Wpis z mikrobloga

łopatologicznie można zrobić warstwę według której będziesz wycinał fragmenty koła i tę warstwę obracać centralnie o określony kąt, żeby wydzielić tyle łuków ile potrzebujesz
  • Odpowiedz
@Fandroid: nie lepiej takie coś w wektorze zrobić, np. Inkscape?
co do gimpa, najszybciej jest to zrobić wycinając okrąg i w jego środku wyciąć kolejny tak żeby powstało obramowanie o określonej szerokości a potem na oko wygumkować żeby powstały przerwy :)
  • Odpowiedz
@Fandroid: Nagrałem nawet szybki tutorial. Niestety nie nagrała się lista opcji "Path". Tam za pierwszym razem wybrałem Path- Union, następnie Path- Difference, a na koniec żeby mieć wszystkie obiekty oddzielnie Path- Break Apart. Kopiowanie obiektów robiłem CTRL+D.
D.....9 - @Fandroid: Nagrałem nawet szybki tutorial. Niestety nie nagrała się lista o...
  • Odpowiedz
@Fandroid: racja, nie wspomniałeś o Linuksie więc założyłem że chodzi o Windows. Można próbować odpalić Illustratora na Wine ale większość wersji ma status garbage, tylko wersja CC 2014 (x86) ma status Gold ale i tak bym się w to nie bawił. Zresztą, Inkscape sobie poradzi z tym co chcesz osiągnąć.
  • Odpowiedz
czyli gimp jest trochę ułomny ;)

@Fandroid: Nie, po prostu Gimp jest do grafiki rastrowej.

Jeśli interesuje ciebie odpowiedź to na nowej warstwie robisz to wcięcie, a potem używasz narzędzia do obracania figurą. Kopiujesz każdą obróconą figurę do następnej warstwy i masz swoje przerwy.
  • Odpowiedz