Wpis z mikrobloga

Cześć. Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze laptopa. Zasięgnąłem już wcześniej opinii i Matebook, szczególnie w podanej cenie, wygrywał. Za to mimo wszystko Elitebook był chwalony za solidność. Nie wiem jak z jakością tych konkretnych modeli, a chciałbym lapka na kilka lat i może ktoś używał obu tych komputerów. Dochodzą też detale, które trudno wyszukać na forach i w recenzjach, jak np. obsługa zewnętrznego monitora 4k @ 60Hz w Huawei. Do wyboru mam dwie opcje:

HP Elitebook x360 1040 g5 w cenie 3060 zł(używany, niestety qwertz, z delikatnie zadartą stopką i trzema drobnymi skazami na obudowie, ale na gwarancji jeszcze przez 26 miesięcy)

- i7 8550u (z zablokowaną opcją uv przez update biosu)
- 16GB 2400Mhz
- dysk 512GB (konkretny model to wdc pc sn530 sdbpnpz-512g-1006)
- matryca fhd z dotykiem, powierzchnią antyrefleksyjną i opcją składania ekranu (nie zależy mi na trybie tabletu czy dotyku)
- bateria ma 3,1% zużycia, czytnik linii papilarnych jest słaby
- sporym plusem są cztery głośniki
- hdmi 1.4 kaszanka, bo 4K 30Hz, ale 2x thunderbolt 3 ratuje sytuację

Huawei Matebook 14 w cenie 2799 zł(nowy)

- r5 4600H (mówiono, że nie ma opcji UV, ale znalazłem wzmiankę o Renoir Mobile Tuning)
- 16GB 2667Mhz
- dysk 512GB WD SN730 (lepszy niż w HP)
- ekran 3:2 (delikatny backlight bleeding od dołu)
- głośniki to downgrade w porównaniu do HP, ale Nahimic poniekąd ratuje sytuację
- odczyt palca bajka wobec tego z HP
- wg jednego z postów jest spora szansa na problem z układem zasilania i zgon
- hdmi 1.4 jak wyżej, jednak czy ten pojedynczy USB C o ile posiada DisplayPort jest zdolny zapewnić 4K 60Hz (nie wspominając już o jednoczesnym zasilaniu laptopa)?

Zastosowanie to praca biurowa, dużo pdf, kilkanaście kart w przeglądarce i tutaj w miarę możliwości mile widziany byłby jak najmniejszy hałas wentylatorów. Szkoda, że UV odpada chyba w obu przypadkach. Ostatecznie gry mogę sobie darować, ale w zastępstwie obejrzę jakiś film. Jako iż przesiadam się z pasywki to najlepiej, gdyby pracował bezgłośnie chociaż przy korzystaniu z przeglądarki i bateria była w stanie zapewnić koło 7h działania jak już kiedyś wyjdę z domu.
Z góry dziękuję za pomoc.

Elitebook 1040 g5 vs Matebook14

• HP x360 Elitebook 1040 g5 28.6% (2)
  • Huawei Matebook 14 71.4% (5)

Oddanych głosów: 7