Aktywne Wpisy
Mircy z #remontujzwykopem #kanalizacja #kiciochpyta wymieniłem elementy syfonu pod zlewem żeby zmieścić jakiś kosz na śmieci. Natomiast śmierdzi mi kanalizacja w chacie. Podejrzewam że usunięcie kolanka itd spowodowało że smród z rur dostaje się do mieszkania. Poproszę o polecenie jakiegoś syfonu lub elementów. Może być komplet. Z czymś co zatrzyma wyziewy z kanalizacji w kierunku mieszkania i jednocześnie będzie jak najbliżej zlewu żeby mieć miejsce na

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
BitcoinProjekt365dni +503
Witam serdecznie Państwa,
pragnę uruchomić eksperyment, który będzie polegał na cotygodniowym zakupie Bitcoin (niezależnie od jego kursu) za kwotę 1900zł. Projekt będzie trwał przez 365 dni, co daje w łącznie 52 tygodnie. Przez ten czas zostanie wydana kwota około 100 000 zł na zakupy kryptowaluty Bitcoin.
Po uruchomieniu projektu zostanie publicznie podany adres portfela na który będą dokonywane regularne zakupy/wpłaty Bitcoin każdego tygodnia. Dodatkowo każdego tygodnia na tagach #bitcoin
pragnę uruchomić eksperyment, który będzie polegał na cotygodniowym zakupie Bitcoin (niezależnie od jego kursu) za kwotę 1900zł. Projekt będzie trwał przez 365 dni, co daje w łącznie 52 tygodnie. Przez ten czas zostanie wydana kwota około 100 000 zł na zakupy kryptowaluty Bitcoin.
Po uruchomieniu projektu zostanie publicznie podany adres portfela na który będą dokonywane regularne zakupy/wpłaty Bitcoin każdego tygodnia. Dodatkowo każdego tygodnia na tagach #bitcoin

źródło: bitcoinprojekt
Pobierz
Może ktoś ma jakieś większe doświadczenie z #ac #ubezpieczenia #samochody i #motoryzacja coś doradzi. Kilka dni temu na drodze miałem niestety bliskie spotkanie z sarną i mimo niewielkiej prędkości przód auta trochę oberwał. Najmocniej dostała maska, grill i zderzak, do tego jest pęknięcie na pasie przednim, powyginane lamelki na chłodnicy i tablica.
Wydaje mi się, że ubezpieczalnia zaniżyła kosztorys (3-letni samochód), bo całość wyceniła na ~3 200.00zł, gdzie chyba tyle to może kosztować wymiana maski + zderzaka, lakierowanie i robocizna.
Moje pytania i wątpliwości są następujące:
- Jak to rozwiązać? Nie akceptować tego, ale co dalej? Warto jechać do mechanika/ASO, który to obejrzy, wyceni osobno i kłócić się z nimi na podstawie tego?
- Chciałbym wymienić wszystko na oryginalne elementy, bo po to wykupywałem AC, ale czy w razie czego po wypłacie z AC można pójść w naprawę tych elementów, a nie wymianę? Nie chciałbym skończyć płacąc za to wszystko dwa razy tyle, co dostanę z ubezpieczalni, a auto bardziej ucierpiało wizualnie, bo poza tym jest raczej w pełni sprawne. W OWU jest, że ubezpieczalnia może zażadać weryfikacji czy szkoda została naprawiona. Czy ktoś to faktycznie sprawdza przy takich małych uszkodzeniach i czy naprawa zamiast wymiany się kwalifikuje?
- Jak ktoś miał doświadczenie z prostowaniem/lakierowaniem to te uszkodzenia są do ogarnięcia? Zderzak domyślam się, że bez problemu, a maska? Da się to wyprostować i pomalować, żeby wyglądało to jak należy?
I taka nauczka na kolejny rok... Trzeba chyba brać AC serwisowe i się nie przejmować, a nie kosztorysowe. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wołam @mfind, bo może coś doradzicie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_1614514391OUOliFnvBdSeKdcGQWXnoZ.jpg
Pobierz@a-kow: wszystko zależy od OWU czyli od tego jaką opcję AC kupiłeś. Jeśli OWU Twojego AC dopuszcza stosowanie zamienników to nic nie ugrasz, dobrze mu napisałem @mfind?
@a-kow: jakbym robił dla siebie to bym dał radę zejść poniżej 2200 zł ale dla kogoś to by mi się nie chciało xD Ogólnie to trzeba ocenić co z chłodnicą - jak jest szczelna to bym zostawił.
@a-kow: Nie mam pojęcia.
poradź się pośrednika u którego kupowałeś ubezpieczenie, nikt ci lepiej nie odpowie na twoje pytania jak on
@a-kow: bardziej cztery razy xD
Jeśli rzeczywiście chciałeś mieć możliwość naprawy w ASO a pośrednik wcisnął Ci kosztorys to możesz próbować ugrać z jego OC. Następnym razem bierz po prostu wariant serwisowy i wtedy po takim zdarzeniu dajesz auto do ASO i wymieniają Ci te wszystkie elementy na nowe i masz temat z głowy.
Nie żeby coś, ale nie wiemy jak wygląda rozmowa. Różne są agenty i różne są klienty
( ͡€ ͜ʖ ͡€)
zwłaszcza że masz wgnieciony środek tj. tam gdzie jest zamek
Jedno pytanko, czy w razie czego jakby skończyło się na zaniżonym odszkodowaniu to mogę przy AC załatwić to np. przez wymianę maski, a zderzak ogarnąć przez naprawę, a nie wymianę? Mogą być z tego jakieś problemy?