Każdy kto zacznie zgłębiać religie dawnych cywilizacji skmini że w dalszej perspektywie to w co wierzymy nie ma znaczenia, za x lat powstanie nowa wiara która zastąpi starą, a ten jpg to realtalk, zapraszam do dyskusji
@hetman-kozacki: No politeizm został wręcz narzucony przez pierwszych chrześcijan xD Można powiedzieć że wtedy przejście na politeizm było taką „nową modą”
@Frezeek: Chyba narzucony zostal monoteizm, a nie politeizm. Politeizm byl w czasie jak chrzescijanstwo wchodzilo i to wlasnie monoteizm byl pewna nowoscia ( ͡°͜ʖ͡°)
@Frezeek: Religie to memy, które w ramach swojej ewolucji mają tendencję to odchodzenia od pierwotnych założeń i zamieniania się w uproszczony kult świętych/bożków/figurek. Buddyzm pokazuje to równie dobrze, jak nasze polskie chrześcijaństwo.
@hetman-kozacki: zawsze zastanawiał mnie "monoteizm" w wydaniu katolickim gdzie oprócz trójcy świętej jest cały panteon pół-bogów czyli świętych, do tego kult relikwi. W niektórych religiach politeistycznych jest przecież ten sam schemat, gdzie najwyższy bóg tworzy innych bogów i nadaje im moc, a mimo to te religie nie są uważane za monoteistyczne
@NullPointer: @gtk90: katolicyzm to folklor, który kult jedynego JHWH i zakaz czynienia rzeźb i obrazów i oddawania im czci, zamienił na kult bizantyjskiej ikony na Jasnej Górze. Ale katoliccy teologowie pokrętną logiką próbują nas przekonać, że to jest wciąż ta sama, starotestamentowa wiara i ten sam starotestamentowy JHWH xD
@Frezeek: najpierw jest rodzina później ród, potem gród, następnie grody, państwo, imperium. Każda społeczność żyjąca w danym skupisku potrzebuje do przetrwania odpowiednich zasad i religie znajdują gdzieniegdzie swoje miejsce i służą utrzymaniu i powiększaniu populacji.
@hetman-kozacki: hehe. To upraszcza takie kwestie jak np zbieranie pieniążków. No ale nadal masz różnych świętych i to oni przejęli funkcję pomniejszych bóstw.
W wydaniu rzymskim. Prawosławni nie czczą świętych.
@janekplaskacz: modlą się za wstawiennictwem świętych, nawet częściej niż katolicy, są też święci tylko prawosławni.
Chrześcijaństwo to w pewnym sensie też politeizm. Spójrz na cały kult świętych.
@njay: Niestety w praktyce tak bywa źle rozumiane i skrzywione, ale teologicznie nie- politeizm to bogowie i idee w jakiś sposób równe święci w chrześcijaństwie to zwykli ludzie, którzy są bliżej Boga po śmierci i w
Niestety w praktyce tak bywa źle rozumiane i skrzywione, ale teologicznie nie- politeizm to bogowie i idee w jakiś sposób równe święci w chrześcijaństwie to zwykli ludzie, którzy są bliżej Boga po śmierci i w jakimś wycinku są jego wyrażeniem- ale nie mogą być półbogami etc. bo istota omnipotentna z definicji nie ma rywali itd. podobnie jak w Islamie prorocy itd.
@djtartini1: to jest nieprawda. Tak samo jak katolicyzm w polskim
Tutaj w KK podkreślono tylko mocniej że to jedyny bóg przemawia przez tych świętych, ale powstało to tylko i wyłącznie po to żeby bezboleśnie zastąpić jeden kult drugim.
@TurboDynamo: Ja wiem, że dokładnie w tym celu powstał kult świętych natomiast tak jak pisałem w katechizmie KK jest tak jak napisałem tzn. bogowie rzymscy, greccy rywalizowali między sobą tak jak rywalizują idee, a Zeus w tym uczestniczył i czasem też przegrywał z
@hetman-kozacki: No bo przecież istnienie jednego niewidzialnego dziadka, który pozwolił na holokaust, ale skaże cię na wieczne potępienie za walenie konia jest bardziej prawdopodobne i ma więcej sensu (na chłopski rozum oczywiście) niż istnienie wielu takich dziadków xD
@Frezeek Wątpię, teraz ludzie w miejsce religii wciskają sobie ideologie
W wydaniu rzymskim. Prawosławni nie czczą świętych.
@Frezeek: już powstała
@janekplaskacz: xD
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eastern_Orthodox_saints
@Doriel: Faraon Echnaton wprowadził monoteizm zanim to było modne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Lefty: mają, zwłaszcza kardynał Ratzinger napisał o tym dobrą książkę, św. Tomasz i generalnie wszyscy teolodzy to rozważali.
@janekplaskacz: modlą się za wstawiennictwem świętych, nawet częściej niż katolicy, są też święci tylko prawosławni.
@njay: Niestety w praktyce tak bywa źle rozumiane i skrzywione, ale teologicznie nie- politeizm to bogowie i idee w jakiś sposób równe święci w chrześcijaństwie to zwykli ludzie, którzy są bliżej Boga po śmierci i w
Faktycznie, mój błąd. Powtórzyłem coś, co przeczytałem kiedyś, dawno temu i nie zweryfikowałem.
@djtartini1: to jest nieprawda. Tak samo jak katolicyzm w polskim
@TurboDynamo: Ja wiem, że dokładnie w tym celu powstał kult świętych natomiast tak jak pisałem w katechizmie KK jest tak jak napisałem tzn. bogowie rzymscy, greccy rywalizowali między sobą tak jak rywalizują idee, a Zeus w tym uczestniczył i czasem też przegrywał z
Komentarz usunięty przez moderatora