Wpis z mikrobloga

@hetman-kozacki: zawsze zastanawiał mnie "monoteizm" w wydaniu katolickim gdzie oprócz trójcy świętej jest cały panteon pół-bogów czyli świętych, do tego kult relikwi. W niektórych religiach politeistycznych jest przecież ten sam schemat, gdzie najwyższy bóg tworzy innych bogów i nadaje im moc, a mimo to te religie nie są uważane za monoteistyczne
W wydaniu rzymskim. Prawosławni nie czczą świętych.

@janekplaskacz: modlą się za wstawiennictwem świętych, nawet częściej niż katolicy, są też święci tylko prawosławni.

Chrześcijaństwo to w pewnym sensie też politeizm. Spójrz na cały kult świętych.

@njay: Niestety w praktyce tak bywa źle rozumiane i skrzywione, ale teologicznie nie- politeizm to bogowie i idee w jakiś sposób równe święci w chrześcijaństwie to zwykli ludzie, którzy są bliżej Boga po śmierci i w
Niestety w praktyce tak bywa źle rozumiane i skrzywione, ale teologicznie nie- politeizm to bogowie i idee w jakiś sposób równe święci w chrześcijaństwie to zwykli ludzie, którzy są bliżej Boga po śmierci i w jakimś wycinku są jego wyrażeniem- ale nie mogą być półbogami etc. bo istota omnipotentna z definicji nie ma rywali itd. podobnie jak w Islamie prorocy itd.

@djtartini1: to jest nieprawda. Tak samo jak katolicyzm w polskim
Tutaj w KK podkreślono tylko mocniej że to jedyny bóg przemawia przez tych świętych, ale powstało to tylko i wyłącznie po to żeby bezboleśnie zastąpić jeden kult drugim.

@TurboDynamo: Ja wiem, że dokładnie w tym celu powstał kult świętych natomiast tak jak pisałem w katechizmie KK jest tak jak napisałem tzn. bogowie rzymscy, greccy rywalizowali między sobą tak jak rywalizują idee, a Zeus w tym uczestniczył i czasem też przegrywał z
@hetman-kozacki: No bo przecież istnienie jednego niewidzialnego dziadka, który pozwolił na holokaust, ale skaże cię na wieczne potępienie za walenie konia jest bardziej prawdopodobne i ma więcej sensu (na chłopski rozum oczywiście) niż istnienie wielu takich dziadków xD