Wpis z mikrobloga

@sailer: Bzdury, nie wzbudza żadnych emocji poza zdziwieniem, że ktoś nie wstydzi się czegoś takiego wystawiać na widok publiczny i twierdzi, że jest artystą :) Ja bym się wstydziła, mam dużo samokrytycyzmu w sobie, a takie "dzieła" pokazują, że beztalencia jednak próbują zaistnieć w świecie :) Gdyby to zrobił przedszkolak przymknęłabym oko, ale to dorosły chłop...
@Niedozdarcia2: ilu to ja już spotkałem kwikaczy w stylu: to jest sztuka? Kłii, nie widać kunsztu, kłiii.

Zrozum, że sztuka to język bardzo uniwersalny, pozwalający uchwycić i wywołać emocje. Nie ma żadnej poprzeczki od której zaczyna się czy kończy. Sztuka to nie tylko rzemiosło, ale też pomysł i forma, oraz uczucia jakie niesie. Ciebie frustruje i odrzuca, może też był taki zamiar?

Sprawdź sobie najdroższe zdjęcie świata, też banał, co nie?
@Iskaryota: Słyszałam już takie wytłumaczenia dla laików takich jak ja i nie zgadzam się z nim. Jest mnóstwo ludzi, którzy mają niebywałe zdolności artystyczne, to od razu widać...jestem w stanie docenić sztukę - rzeźbę, obraz itp. nawet jeśli jest przerażajaca, odpychająca i nie w moim stylu, ale jest w tym dziele talent, nie sposób tego nie zauważyć.
@sailer: Bardzo możliwe, dlatego oglądamy to co oglądamy w galeriach sztuki współczesnej :) Szkoda, bo to tak jak w każdym zawodzie, nie wszyscy się do tego nadają, a talent wrodzony ma tu decydujące znaczenie. Poniżej rzeźba ze złomu. Nie mam pytań, dla mnie to jest sztuka. Nie każdy byłby w stanie stworzyć taką rzeźbę, ja bym nie potrafiła i dlatego podziwiam :)
źródło: comment_1612906220sO7MRwwdn1YfBVJgmr9oTQ.jpg
@r__k: Aż musiałam sprawdzić kim jest Pollock i...no tak, do podrobienia przez ucznia szkoły podstawowej. Bez obrazy, uciekam stąd, to dla mnie wyższa szkoła sztuki, a ja mam dość pospolity gust jak widać :)
@Niedozdarcia2: :D sztuka nie musi być ładna, prosta ani nawet czasochłonna w robieniu, po prostu ( ͡° ͜ʖ ͡°) mnie też nie wszystko się podoba, do niektórych rzeczy dorastałam latami a niektóre (wspomnianego Pollocka czy Abakanowicz) zrozumiałam dopiero, kiedy miałam okazję zobaczyć je na żywo. To trochę tak, jak z muzyką czy filmami :)
@Niedozdarcia2: Co to za ciemne punkty, muchy nad kupą latają? Tak się kojarzy... może taki był zamysł.

Tak na serio, to też nie przepadam za sztuką konceptualna, bo to jest dla mnie bardziej filozofia ubrana w materialną formę, a nie sztuka, która ma cieszyć oko. Rzeczywiście czasem zabierają się za to osoby pozbawione talentów plastycznych. Ale mimo wszystko wiele zależy od tego co chcą przekazać widzom. Nie bylabym skłonna potępiać tego
Jako że spędziłam trochę czasu z ludźmi ze sztuk nowych mediów to stwierdzam że są to świetni kombinatorzy wyciągania hajsu z grantów jak najmniejszym kosztem i pisania długich pseudo-filozoficznych opisów. Jeśli ktoś nie jest producentem tych dzieł a się nimi zachwyca to przykro mi, zostaliście oszukani ( ͡º ͜ʖ͡º)