Aktywne Wpisy
Sztaba +302
#famemma wysyłam linki plusującym na gale fame mma 20
mango +183
Kiedyś to były czasy…
#gimbynieznajo #kiedystobylo #nostalgia #ikarus #motoryzacja #komunikacjamiejska
#gimbynieznajo #kiedystobylo #nostalgia #ikarus #motoryzacja #komunikacjamiejska
Czy drożdże spożywcze nadają się do "wina"? Dofermentują do tych 12-15 %, i czy nie będzie jechać bułką?
Nastawiam próbne wino 5l z cukru i starych kompotów, ewentualnie dodam herbatę, ryż czy jabłka, ale nie wiem czy otwierać drożdże suche, na tak małą ilość nastawu.
spożywcze czyli piekarskie? One maks 5-6% jak zadbasz to może 8, tu trzeba winiarskich, może belgijskich albo kveiki ale z głowy nie pamiętam które dają tak duży procent.
Tu potrzeba dobry i zdrowy starter
@lukaschels: Tak, taki sam mit jak to, że dzikusy dociągają max do 7% ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°) Bujda. I powie Ci to każdy zaprawiony w boju, co przynajmniej raz na tych czy na tych fermentował.
@Eteres: Teoretycznie tak. W takim wypadku najlepiej szczelnie zamknięte i w lodówce. Ale różnie to może być z ich żywotnością, nie ma 100% gwarancji, że Ci ruszą po jakimś czasie.
@Eteres: Możesz. Możesz też nie namnażać - zależy ile Ci zostało i do jak dużego nastawu chcesz użyć. Ale znów jak wyżej
Na YT poszukaj na kanale "malinowy nos" - on robił test drożdży piekarniczych w porównaniu do winiarskich - wyszło całkiem dobrze.