Wpis z mikrobloga

@marttiniix: wszystko zależy od systemu operacyjnego, ale zasadniczo - TAK.
Ja np mam w komputerze zintegrowaną w procesorze Intel, oraz "normalną" nvidia. Windows 10
Ustawienia > System > Ekran > Ustawienia grafiki (na samym końcu napis). Tam możesz dodać aplikacje/programy (zwykłe - przez wskazanie .exe danej aplikacji, aplikacje ze sklepu microsoftstore - po nazwie z listy) i po dodaniu programu do listy - wybrać tryb "oszczędzania energii" (na jednej karcie graficznej)
hrumque - @marttiniix: wszystko zależy od systemu operacyjnego, ale zasadniczo - TAK....

źródło: comment_1612368993p8b6mqdOCeawPSnO14llOd.jpg

Pobierz
@marttiniix: tak samo to działa, ale nie wiem na jakiej podstawie windows określa którą kartę wrzuca jako "profil energooszczędny" a którą "wysoka wydajność". No i to działa pod warunkiem używania przez daną aplikację karty przez windowsowe API, directX, directcopy itd
@marttiniix: Zainstalować możesz, a karta powinna zdecydować którego użyje. Problem może być jeśli obie karty należą do tego samego producenta, bo nie wiem jak mieć dwie wersje sterownika
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@marttiniix: ale co podłączyć? Nic fizycznie nie trzeba podłączać, wyjście obrazu masz np z jednej z kart, a to które gpu jest używane do obróbki danych - to zupełnie inna sprawa. Ja mam monitor do gpu nVidia, a używam gpu Intela zintegrowanego do 99% zadań, by nVidia stała zimna i zatrzymanymi wentylatorami

Tak samo się używa do grania nVidia tesla kart "obliczeniowych" bez gniazdek w ogóle. Monitor podłączony do płyty głównej
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@marttiniix: a jak masz 2x wolne pcie i wsadzisz dwie karty zwykle to tak samo działa, żadnych połączeń dodatkowych riserow itp nie potrzeba.
Jak masz tylko 1x pcie16 na kartę główna to jeszcze zawsze możesz poszukać karty z złączem pcie x1 czy x4 jeśli takie złącze ci zostaje wolne