Aktywne Wpisy

b_oski +1
Milo900 +15
Hej mam pytanie. xDDDDD czy ten podatek na koncu paragonu trzeba gdzies zaplacic (osobny przelew po zakupach). Ostatnio ktos mnie oswiecil ze kazdy paragon ma od jakiegos czasu podatki. I ze generalnie to my je placimy.
#podatki #inflacja #pieniadze #niewiemjaktootagowac #pracbaza
#podatki #inflacja #pieniadze #niewiemjaktootagowac #pracbaza
źródło: temp_file6958169316101754208
Pobierz

Rok 2021 - sytuacja z GME pokazuje że jakiekolwiek zabawy na giełdzie i zarabianie milionów jest zarezerwowane dla milionerów i wielkich graczy, a zwykłych ludzi można po prostu wydymać bez mydła.
Czy to coś zmieni? Ja w to wiary nie mam ¯_(ツ)_/¯
#antykapitalizm #gme #gielda #koronawirus #przemyslenia
Z tym, że na domiar złego ludzie sami siebie dymają - zabawy na giełdzie są zarezerwowane dla tych, którzy interesują się giełdą.
I nie, "mame, można zarobić!" to nie jest interesowanie się giełdą.
99.9% społeczeństwa uważa wszystkie te wykresy i słupki za śmiertelnie nudne, wspomagane efektem Dunninga-Krugera myśli, że średnia krocząca to coś więcej niż bzdurny sznurek, z którego nikt normalny nie korzysta, a mimo wszystko pcha tam mordę.
I mnie ma być ich żal?
Powiem tak - mnie jest żal tych milionerów - o ile naprawdę realnie tracą (w co szczerze wątpię), bo większość z nich to ludzie, którzy naprawdę poświęcili lata pracy by być tam,
Herbata nie staje się słodsza od mieszania- dobrobyt wynika wyłącznie z pracy a nie z przekładania kapitału z jednego pudełeczka do drugiego.
@pesotto: nie nastawiaj się tak bardzo, jak znam życie i ludzi, to Ciebie pierwszego zaszlachtują, choćby nie było powodu po temu
@Kozajsza: jakie konkretnie?
Piłka nożna - debilny spęd dziwnych ludzi kopiących balon, którego podziwianie sprawia innym przyjemność tylko dzięki bodajże atawizmom i błędom poznawczym, z korzeniami w epoce kamienia łupanego. Przydatność w społeczeństwie: zero lub -1, biorąc pod uwagę społeczności gromadzące się wokół sportu. Jedynie rządom się to przydaje - łatwiej kontrolować motłoch.
Muzyka? Znowu - zbędne. Szachy? Bezużyteczne.
Ocenianie pracy jako czegoś, co przyczynia się do
Nawet w przypadku normalnego handlu sprzedawca wykonuje pracę zarządzając transportem towarów i obsługując klientów.
Nie chodzi o wspólne dobro ale o wytworzenie czegoś lub ulepszenie tego co jest.