Wpis z mikrobloga

Mam pytanie może dla wielu głupie no ale kto pyta nie błądzi. Czy w teorii w sprawie #nordstream2 Polska może wysłać statek na morze który po prostu zatrzyma się i będzie robił postój na wyznaczonej trasie do kładzenia kolejnej nitki gazociągu tak iż uniemożliwiłby przepłynięcie w tym miejscu statkowi za to odpowiedzialnemu? Jakie byłyby konsekwencje? Co mówi na ten temat prawo międzynarodowe? #niemcy #rosja #pytanie #geopolityka #nordstream2 #marynarka
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szurszur: w sensie czy co da się wykonać? Wypłynąć statkiem i stanąć na drodze innego statku? I zdaje sobie sprawę że to nietypowe działanie no ale ale załóżmy że tak się stało i stoi tam statek i nie chcę odpłynąć ( ͡~ ͜ʖ ͡°) i co dalej?
@yam-jan: Spoko ja nie o tym czemu gazociąg idzie morzem ale czemu nie można go zablokować po prostu w najprostszy sposób czyli stanąć statkiem tam gdzie ma być kładziony? Czyli twoim zdaniem flota rosyjska by wypłynęła i zatopiła okręt polskiej marynarki wojennej atakując tym samym członka NATO i UE?
@Marko_Polo1254: Polski okręt zostałby zatopiony na akwenie międzynarodowym, zaś Niemcy wezwałyby do pokoju, czyli agresji na Polskę.
Członkostwo w NATO przed niczym nie chroni ani też niczemu nie zapobiega, natomiast artykuł 5 jest taki, że kazdy może go interpretować jak chce, Trump inaczej, Biden inaczej.