Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace
Drogie Mirki,
Czy ktoś jest w stanie podrzucić albo wydać sam sensowną opinię na temat procka i9 9900k?

Rozważam go w ramach upgradeu bo mam już płytę główną z serii z390 (obecnie z i5 9600k, który bottleneckuje mi gpu ☹️).

Obawiam się przy tym temperatur i poboru mocy. Będę wdzięczny za wszelkie obiektywne materiały/opinie dotyczące pracy i9 przy wieloprocesorowym obciążeniu, najlepiej w trybie boost.

Niech FPS y będą z wami (òóˇ)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Obawiam się przy tym temperatur i poboru mocy.

@mikow29: Eee, to może warto byłoby napisać więcej o zestawie? Zasilacz, obudowa, karta graficzna, chłodzenie procka (bądź jakie rozważasz)?
  • Odpowiedz
  • 0
@Jan_K:
Zalezy mi na opiini o samym procesorze. O resztę zestawu zadbam. Ale jak kolega ciekawy to:
Chłodzenie procka do wymiany i tak (obecne za słabe bo do TDP 125, więc dla trybu boost może być za słabo). Obudowa silentium pc regnum rg2 pod format płyty atx (też się objawiam że może za bardzo trzymać ciepło),
Karta rtx 3080 ( sama się chłodzi dobrze, ale dom przy tym ogrzewa (
  • Odpowiedz
Zalezy mi na opiini o samym procesorze. O resztę zestawu zadbam.

@mikow29: Nie rozumiem takiego podejścia. Komputer to zawsze zestaw, ciężko opisywać jakąś część w zupełnym oderwaniu od reszty, szczególnie gdy masz obawy o elementy które właśnie od innych części są w dużej mierze zależne. Ty nie wypiszesz zestawu, a każdy inny ma Ci opisać swój? Bo za wiele o temperaturze nie można powiedzieć w oderwaniu od chłodzenia. Ta obudowa
  • Odpowiedz
  • 0
@Jan_K: Na bottlenck trafiłem przy CP2077, ale to przypadek daleko poza normą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podejrzewam też, że może mieć miejce przy grach VR ( tutaj np Star Wars Squadrons) ale jeszcze tego nie potwierdziłem sprawdzając statystyki podczas gry (w goglach to niewygodne)
Istnieje więc szansa, że pospieszyłem się z opinią.
  • Odpowiedz
  • 0
@pan_warell: Też tak myślałem, a potem zobaczyłem jak polskie cudo optymalizacji CP 2077 nie trzyma mi stabilnych 60 fps na ultra z rtx w 1080p. Po sprawdzeniu okazało się że obciążenie karty około 55 proc a wszystkie rdzenie procka latają pod sufit.
  • Odpowiedz
@mikow29: spoko procek, zamieniłem na Ryzena 5900x ale nie z powodu gierek.
Jak podkręcasz to 180W weźmie dobra płyta z mocną sekcją zasilania i chłodzenie wodne jest wysoce zalecane.
U mnie oskalpowany i w konfiguracji direct die z blokiem od EK przy przeglądaniu wykopu ~30-40c, w programie all core bez AVX 50-60 (większość gier), lekki AVX (np. OCCT) do 70C. Prime95 small FFT AVX stabilne 85-90 ale żadna gra i
  • Odpowiedz
Też tak myślałem, a potem zobaczyłem jak polskie cudo optymalizacji CP 2077 nie trzyma mi stabilnych 60 fps na ultra z rtx w 1080p. Po sprawdzeniu okazało się że obciążenie karty około 55 proc a wszystkie rdzenie procka latają pod sufit.

@mikow29: Dziwne, u mnie na rtx2080 i r5 3600 trzyma 60fpsów w 1440p xD
  • Odpowiedz
  • 0
@testaccount9432: dzięki za konkretne dane. Powiesz jeszcze na jakich ustawieniach i rozdzielczości grasz i czy FPS y masz zadowalające?
Sprawdzałeś procentowe obciążenie rdzeni/wątków w CP2077 ?
  • Odpowiedz
  • 0
@testaccount9432: Jak 4k, to zakładam że rtxa już w to nie wciskałeś, zgadza się? A patrzyłeś ile wątków procesora zjada cała gra i na ile procent obciążenia? Mnie szczególnie przy jeździe samochodem zużycie procesora skakało pod niebiosa, prawnie przez doczytywanie wszystkich modeli i tekstur w danym obszarze. Widziałem też różnice przy różnych gęstościach zaludnienia.
  • Odpowiedz