Wpis z mikrobloga

W następnym tygodniu zakładam kocioł gazowy i zastanawiam się dodatkowo nad zasobnikiem ciepłej wody. Jest to dodatkowy koszt 3k zł. Mam tam 78 m^2, będą mieszkać 2/3 osoby. Nie mam za bardzo z kim tego skonsultować, więc pisze tutaj o porady/sugestie Nigdy nie miałem do czynienia z kotłem przepływowym gazowym, ani nikt w moim otoczeniu. Będę wdzięczny za pomoc w podjęciu decyzji, czy dodatkowy zasobnik będzie dobrym krokiem.
#budownictwo #budujzwykopem #budowadomu #dom #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #wykonczenia #hydraulika #remontujzwykopem #remont
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@calkiemnaserio: Powiem tak, mam kondensata z małym zbiornikiem (nie pamiętam ile a nie chce zmyślać, wydaje mi się że nie więcej jak 25l). Jak bierzesz tylko prysznic to nie ma żadnego problemu, nawet jak cała woda ze zbiornika pójdzie to mocy jest wystarczająco aby dogrzewać w locie. Jak napełniam czasami wanne to albo trzeba na 2-3 razy, tzn jak zaczyna lecieć zimniejsza to chwile odczekać. Albo muszę podejść do kotłowni
  • Odpowiedz
@calkiemnaserio: Czasem sa takie skoki temperatury jak zakrecasz wode i potem ja odkrecasz np pod prysznicem. Zbiornik tego efektu nie daje wiec jak masz miejsce to spoko opcja
  • Odpowiedz
Raczej brałbym dwufunkcyjny.

Dwu funkcyjny kocioł załatwia sprawę. Szkoda kasy i miejsca na dodatkowy zasobnik.

Zewnętrzny zbiornik wg mnie nie ma żadnego sensu w twojej konfiguracji.

@pokazbobra: @Rafalski45: z tego co się orientuje to bez zasobnika nie da się używać baterii z termostatami.
  • Odpowiedz
@calkiemnaserio: zasobnik w porównaniu do grzania przepływowego jest mniej ekonomiczny, ale jak wspomniał @mlesz
jest bardziej komfortowy, idąc dalej w tą stronę można zastosować instalację z obiegiem. Piec z wymiennikiem przepływowym dobierasz pod względem zapotrzebowania cwu. Pamiętaj też o największym wrogu czyli kamieniu, może lepiej zainwestować w uzdatnianie wody.
  • Odpowiedz
dużo czasu zajmuje np. podczas mycia rąk na dopłyniecie ciepłej wody?

@calkiemnaserio: tyle samo czasu co ze zbiornika xD a tak serio to zalezy od instalacji i odleglosci kotla od kranu.
  • Odpowiedz
@pokazbobra: pytanie czy w takim wypadku można podpiąć takiego typu baterie? I jak dla mnie po Twoim opisie to ten piec jakąś ściemą jest. Nie powinieneś czekać przy napełnianiu wanny gdyż dwufunkcyjny podgrzewa wodę na bieżąco. A zasobnik ma robić tylko jako bufor.
Co to masz za model dokładnie?
  • Odpowiedz
@ksiak: Mam baterie z termostatem, działa bez problemu (albo ja nie jestem świadom że działa źle :D).
Technicznie jak na kotle ustawisz że chcesz wodę 43st. i ma on odpowiednią moc to czy jest zasobnik czy nie, niewiele zmienia. Bo i tak na początku pójdzie ci zimna woda, a po chwili dopiero dojdzie ciepła. Dobrze dobrany kocioł powinien moc dogrzać tą wodę w locie aby utrzymywać strumień o zadanej temperaturze.
  • Odpowiedz
@pokazbobra: to jest piec jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem.
Kluczowy opis:

Zasobnik o pojemności 48 l gwarantuje dostęp do ciepłej wody niezwłocznie po odkręceniu kranu. Dodatkowo wysoka moc wężownicy zapewnia natychmiastowe podgrzewanie wody w zasobniku.

On nie podgrzewa wody przepływowo według tego co tam jest napisane, dlatego nie możesz napełnić wanny za jednym razem. Typowa marketingowa papka która utrudnia klientowi zrozumienie co tak naprawdę kupuje.
  • Odpowiedz