Czy też zauważyliście wzrost drobnej przestępczości w waszych okolicach? Co jakiś czas na lokalnej grupce pokazuje się post, że komuś coś skradziono. Mi #!$%@? dzisiaj paczkę z paczkomatu xd Koledze z pracy podpieprzyli koła z auta. Na grupce post, że suszące się ubrania komuś #!$%@? z ogródka za domem (!). Wszystko okolice Wa-wy. A jak u was jest? #kiciochpyta #kryminalistyka #pytanie
@LongWayHome: Pracuję w branży ochrony i niestety ale wzrost drobnej przestępczości a w szczególności prób kradzieży się nasila. W niektórych regionach zauważono coraz większe zorganizowane szajki złodziei. Ludzie inwestują również więcej w systemy alarmowe ale sytuacja robi się coraz gorsza a w obecnej sytuacji obawiam się że będzie coraz gorzej.
@nieteczasy2: Kurier #!$%@?ł. Najlepsze, że paczka warta może z 50 zł, także dużo się nie obłowił. Szkoda tylko, że na towar czekałem tydzień i taka sytuacja ( ͡°ʖ̯͡°)
@LongWayHome: u mnie też, wojewódzkie miasto, modna dzielnica. Wydaje mi się, że powoli zaczynamy widzieć to, co powinno odbyć się w maju 2020 bez wydrukowanych pieniędzy na socjal. Ludzie po prostu przestają mieć środki do życia, a to lawinowo może spowodować drobne złodziejstwo. Oby na tym drobnym się skończyło, ale wiemy jak duże jest zagrożenie jeśli chodzi o te większą przestępczość.
@czykoniemnieslysza: Głównie chodzi o domy i rezydencje gdzie kiedyś były jakieś sporadyczne przypadki włamań/kradzieży a od niedawna są przypadki że w miesiącu potrafi np. na jednym osiedlu być takich prób kilka. Jeżeli chodzi o szajki głównie chodzi o budowy.
@LongWayHome: Może to mieć związek z pandemią i sytuacją na rynku, albo z imigracją. Albo z niczym innym, bywało tak w moich okolicach że kogoś opierdzielili, jednego czy drugiego, jakieś pijaczki najczęściej. Czasem prawdziwi złodzieje parę domów obrobili i potem kilka lat cisza
@Anoniemamowy: Otworzyłem skrytkę i zamiast paczki, był sam list przewozowy w folii. Skrytka była rozmiarów kopertowych, więc podejrzewam że to kurier lub w trakcie przewozu.
tylko z ostatniego miesiąca: - notorycznie rozsypane śmieci wokół wiaty śmietnikowej (zbieracze puszek i butelek) - ukradzione wycieraczki z auta (nie tylko moje, przeorali pół osiedla pod kątem konkretnych marek) - ktoś próbował wejść do mieszkania w nocy naciskając powoli na klamkę (na szczęście było zamknięte)
@towinatuska: Ostatnie z Twojej listy miałem w lato. Ktoś przez bity miesiąc, dzień w dzień próbował mi wejść do domu. Niestety, nie zawsze domownicy pamiętali by zamykać drzwi. Na szczęście pies pamiętał by szczekać jak ktoś naciśnie klamkę ( ͡°͜ʖ͡°)
Otworzyłem skrytkę i zamiast paczki, był sam list przewozowy w folii. Skrytka była rozmiarów kopertowych, więc podejrzewam że to kurier lub w trakcie przewozu.
#kiciochpyta #kryminalistyka #pytanie
Komentarz usunięty przez moderatora
Jeżeli chodzi o szajki głównie chodzi o budowy.
@LongWayHome: jak
tylko z ostatniego miesiąca:
- notorycznie rozsypane śmieci wokół wiaty śmietnikowej (zbieracze puszek i butelek)
- ukradzione wycieraczki z auta (nie tylko moje, przeorali pół osiedla pod kątem konkretnych marek)
- ktoś próbował wejść do mieszkania w nocy naciskając powoli na klamkę (na szczęście było zamknięte)
@LongWayHome: zgłosiłeś to?