Wpis z mikrobloga

@Reaven: ja mam jedna z dwóch właśnie taka jak wysłałeś link. Do bardzo pylastych nie zatka sie, ale będziesz dłubał w zębach.
IMO albo french press (ja używam) albo Bombilla z 2x większa końcówka, taka szeroka ze ledwo wchodzi do kubka. To są specjalne do chimarrao, kumpel ma i chwali.
@Reaven: Przy tej rurce ze zdjęcia warto wyciągnąć sitko (te pełniące drugą warstwę filtrującą) - wtedy rurka filtruje bez zatykania się ;) Z sitkiem dobrze sobie radzi przy mało pylastych argentynkach, ale z paragwajkami lubi się przytkać - po wyciągnięciu sitka problem znika.

Ważne jest też, żeby prawidłowo przyrządzić kopczyk. Podejrzewam, że w tym temacie nie ma większych problemów, ale prewencyjnie zamieszczę link do filmiku ;)

https://dobreziele.pl/poczytaj-o-yerba-mate/przygotowanie-naparu